Osam prometnih nesreća u jednom danu

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U utorak, 19. prosinca je na prometnicama Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirano 8 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena i 4 su lako ozlijeđene

FOTO: PU virovitičko-podravska

Najteža prometna nesreća, u kojoj je 41-godišnji pješak teško ozlijeđen, se dogodila oko 19,15 sati na dionici ceste izvan naselja, između Slatine i Bakića, u noćnim uvjetima vožnje, gdje je 34-godišnja vozačica osobnog automobila uslijed neprilagođene brzine kretanja kasno ispred sebe uočila pješaka koji se nije kretao uz rub kolnika i nije bio označen nekim izvorom svjetlosti, reflektirajućim prslukom ili drugim dijelom odjeće sa reflektirajućim dijelovima. Pješak je od udara vanjskim desnim ogledalom pao na kolnik gdje je ostao ležati, dok je vozačica vozilom napustila mjesto događaja, a da nije sačekala dolazak policije niti pružila pomoć nastradalom pješaku.
Pješak je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u bolnicu u Virovitici, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,97 g/kg,
Nakon nešto manje od 3 sata je vozačica pronađena, a izvršenim alkotestiranjem je kod nje utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, za što je tvrdila da je konzumacija bila nakon događanja prometne nesreće, zbog čega će biti izvršeno vještačenje koncentracije alkohola u organizmu vozačice u trenutku prometne nesreće, no odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama je propisano da sudionik prometne nesreće od trenutka događanja prometne nesreće ne smije uzimati alkoholna pića, drogu niti lijekove koji utječu na psihofizičku sposobnost upravljanja vozilom. U postupku utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja utvrđeno je i da se u trenutku naleta na pješaka na stražnjem sjedalu prevozilo troje djece. Zbog svega navedenog je vozačica uhićena i protiv nje slijedi kaznena prijava.
 
Dvije prometne nesreće su se dogodile u poslijepodnevnim satima u Ulici Matije Gupca u Virovitici i spojnoj cesti sa obilaznicom koje je uzrokovao 23-godišnji mađarski državljanin. Prvo je, oko 15,40 sati, upravljajući osobnim automobilom mađarskih registarskih oznaka na kojem nije bilo registarskih pločica, na dijelu kolnika između sjevernog čvora obilaznice Virovitice i Ulice Matije Gupca, uslijed vožnje na nedovoljnoj udaljenosti iza vozila koje se kretalo ispred njega, prednjim dijelom vozila udario u vozilo ispred, osobni automobil kojim je upravljala 26-godišnja vozačica i u kojem je na stražnjem sjedalu u sigurnosnim sjedalicama bilo smješteno dvoje djece.
Nakon uzrokovanja ove prometne nesreće mađarski državljanin je napustio mjesto događaja, te nekoliko minuta kasnije i nekoliko stotina medara dalje, u Ulici Matije Gupca na isti način uzrokovao drugu prometnu nesreću. Odmah nakon uzrokovanja ove prometne nesreće je zatečen na mjestu događaja, a policijski službenici su izvršili očevid i obradu oba događaja.

Nedaleko mjesta događaja ove dvije prometne nesreće, na dionici obilaznice Virovitice između Korije i Brezika je oko 23,15 sati prometnu nesreću uzrokovao 39-godišnji vozač osobnog automobila, koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 0,90 g/kg i za vrijeme dok mu je temeljem rješenja Policijske postaje Slatina izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. I u ovoj prometnoj nesreći se radilo o sudaru pri vožnji u slijedu uzrokovanom vožnjom na nedovoljnoj udaljenosti, ovoga puta iza vozila registarskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao 64-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine prije stjecanja prava na upravljanje. U ovoj prometnoj nesreći je 26-godišnja putnica lako ozlijeđena.

Obzirom na pogoršano stanje sigurnosti u prometu u prvoj polovini predblagdanskog tjedna, a pošto su pred nama božićni i novogodišnji blagdani povodom kojih se očekuje povećani promet na glavnim prometnim pravcima, ali i lokalni na području gradova i većih naseljenih mjesta, kako bi se očekivane prometne gužve barem djelomično ublažile, preporuča se pravovremeno kretanje na put, te strpljivost i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa.
Upozoravaju se vozači da vode računa o prigodnim blagdanskim konzumacijama alkohola ukoliko planiraju upravljati vozilom i propisnom parkiranju vozila kako parkirana vozila ne bi ograničavala promet na cesti.

Policijski službenici će i u dane prije blagdana i u vrijeme blagdana, posebno u vrijeme očekivanih prometnih opterećenja, pojačano postupati i u slučaju potrebe pristupiti regulaciji prometa putem policijskih službenika u cilju uspostave što veće prometne protočnosti, ali i vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, odnosno prekršaja koji su četiri najčešća ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama, ali i svih drugih prekršaja kojima sudionici u prometu ugrožavaju sigurnost u prometu.

Svim sudionicima u prometu želimo sretan i blagoslovljen Božić i sigurnost u prometu u novoj 2024. godini.

Stranica