Obilježavajući Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima provedena edukacija gimnazijalaca

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/a trg.lj 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predavanje na temu „Trgovanje ljudima“ održano je u srijedu 19. listopada u 4. razredu Katoličke klasične gimnazije u Virovitici

U srijedu 19. listopada policijska službenica za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić je u sklopu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima provela edukaciju gimnazijalaca u Katoličkoj klasičnoj gimnaziji u Virovitici.

Predavanje na temu „Trgovanje ljudima“ održano je u 4. razredu Katoličke klasične gimnazije, uz gimnazijalce na predavanju su sudjelovali i profesori. Prilikom predavanja učenici su mogli vidjeti kratki film o trgovanju ljudima, snimljen po istinitom događaju, upoznati su o mogućim načinima vrbovanja žrtava, te o procjenama velikih svota nelegalnog novca kojeg danas pojedinci i razne kriminalne organizacije trgovanjem ljudima zarađuju. Također su upoznati na koje načine se osobe koje su žrtve trgovanja prisiljavaju na „poslušnost“, kroz ograničavanje mogućnosti slobodnog kretanja, onemogućavanje komunikacije s okolinom, prisiljavanje na korištenje opojnih sredstava, jer se u takvim okolnostima osoba puno lakše kontrolira i na različite načine iskorištava, dok se pritom grubo krše temeljna ljudska prava svake pojedine žrtve.

Trgovina ljudima je globalni problem i prisutan je u cijelom svijetu, a kao mete i žrtve trgovanja ljudima, u najvećem broju slučajeva, pojavljuju se žene i djeca. Učenici završnih razreda su najranjivije skupine u trgovanju ljudima koje će nakon završene škole izići na tržište rada, pa je zato prevencija upravo usmjerena prema toj kategoriji ljudi, kako bi bili što više educirani u ovoj problematici.

Stranica