Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/MUP nacionalni dan sigurnosti CP.jpg

Prošle godine je Hrvatski sabor 21. listopada, proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa, a prvo obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način onemogućeno je zbog epidemiološke situacije

Prošle godine je Hrvatski sabor 21. listopada, proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa, a prvo obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način onemogućeno je zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji i cijelome svijetu.
Međutim, činjenica je da „pandemija“ stradavanja u prometu godišnje u svijetu odnese oko 1.300.000 ljudskih života, od početka ove godine je u Republici Hrvatskoj smrtno stradalo gotovo 200 ljudi, a u posljednjih desetak godina na prometnicama naše županije je poginulo skoro 100 sudionika u prometu.
Obilježavanjem 21. listopada, Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa pokušava se podsjetiti sve sudionike u prometu na važnost i obavezu poštivanja svih prometnih pravila i prometnih propisa i nužnost humanog odnosa ispunjenog tolerancijom između svih sudionika u prometu, s posebnim naglaskom potrebe za povećanom pozornošću kada prometne površine dijelimo sa najranjivijim skupinama; djecom, starijim osobama i osobama s invaliditetom, pješacima, biciklistima i sudionicima na mopedima i motociklima.
Najčešći uzroci najtežih stradavanja vozača, putnika i pješaka su upravljanje vozilima velikim brzinama, odnosno brzinama koje su prevelike za uvjete koji vladaju na cesti, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisan prijevoz djeteta u vozilu, te korištenje mobitela od strane vozača na nepropisan način, pa bi se povećanim poštivanjem prometnih propisa već po pitanju ova 4 prekršaja najčešća ubojice u prometu stradavanje ljudi na cestama smanjilo.
Kako je sudjelovanje u prometu svakodnevica svih, samo poštovanje svih prometnih pravila i prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu će omogućiti da putovanje bude uživanje, a ne uzrok brige i tuge zbog stradavanja bližnjih u prometu, pa je najbolji način obilježavanja prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa bez događanja prometnih nesreća.

Stranica