Načelnik PU Siniša Knežević na predstavljanju dokumentarnog filma Mihaela Puljića "Prvi okršaj": Govori o oslobađanju Jasenaša, prvoj takvoj akciji u Domovinskom ratu

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Puljić film Jasenaš 2021.JPG
  • Slika
  • Slika

Jučer 2. rujna, u Centru kulture u Virovitici tim povodom je održana promocija dokumentarnog filma autora Mihaela Puljića pod nazivom „Prvi okršaj“

Jučer 2. rujna, u Centru kulture u Virovitici tim povodom je održana promocija dokumentarnog filma autora Mihaela Puljića pod nazivom „Prvi okršaj“.
 
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Virovitica, Klub „Sokol“ Milanovac zajedno s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom ove godine obilježava 30. obljetnicu oslobađanja prigradskog naselja Jasenaš, prvu uspješnu akciju postrojbi ZNG-a i MUP-a u Republici Hrvatskoj.
Osim pripadnika nekadašnjeg 50. samostalnog bataljuna i 127. brigade HV te drugih branitelja i gostiju, na ovoj promociji nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik UDVDR RH, general pukovnik Đuro Dečak, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, načelnik Policijske uprave  virovitičko-podravske Siniša Knežević, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice Zvonko Kožnjak i drugi.
Dokumentarni film „Prvi okršaj“ nije za ovu prigodu odabran slučajno, jer u njemu se govori upravo o oslobađanju Jasenaša, koja je, kako je u filmu rečeno, prva uspješna akcija oslobađanja teritorija združenim snagama policije i ZNG.
O ovoj akciji u filmu govore nekadašnji predsjednik Općine Virovitica i Kriznog štaba Anto Krišto, načelnik Policijske stanice Virovitica Antun Troha, tadašnji zapovjednici u ZNG Zvonko Kožnjak i Željko Iharoš, te drugi hrabri sudionici oslobađanja ovog neprijateljskog uporišta. Sve to je potkrijepljeno i dokumentarnim video zapisima iz akcije, a sve s ciljem, kako je prilikom predstavljanja filma, napomenuo i autor Mihael Puljić, da što vjernije pokažemo zbivanja iz tih slavnih dana.
Na kraju svečanosti, glavni organizator proslave 30. obljetnice Zvonko Kožnjak, pozvao je sve nazočne da dođu na središnju svečanost koja će se u nedjelju, 5. rujna održati u naseljima Milanovac i Jasenaš
 

Stranica