Mladi vozač pod utjecajem alkohola i poništene vozačke sletio s ceste

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

U subotu oko 02,50 sati, u Pčeliću, 23-godišnji mladi vozač pod utjecajem alkohola uzrokovao prometnu

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće protekli tjedan
Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 15 prometnih nesreća, od kojih 3 sa ozlijeđenima i 12 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedan vozač bicikla teško ozlijeđen i 2 mlada vozača osobnih automobila su lako ozlijeđena. Dvije prometne nesreće su uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola i jednu mladi vozač kojemu je vozačka dozvola poništena zbog negativnih bodova.
Prometna nesreća koju je uzrokovao 23-godišnji mladi vozač osobnog automobila koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije od 1,07 g/kg za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog negativnih prekršajnih bodova se dogodila u subotu oko 2,50 sati u Pčeliću. Do prometne nesreće je došlo jer ovaj mladi vozač u zavoju nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti, zbog čega je došlo do zanošenja vozila preko cijele širine kolnika, slijetanja vozila s kolnika, udara u kosinu kanala i rastuće grmove ukrasnih biljaka na zelenoj površini, te prevrtanja vozila na krov. Mladi vozač je u ovoj prometnoj nesreći zadobio lake tjelesne ozlijede.
 
Utvrđeni prekršaji
Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 503 prekršaja, od kojih 33 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 218 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 36 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća brzina kretanja vozila od 107 km/h je za osobni automobil registarskih oznaka Njemačke utvrđena u nedjelju u 14,20 sati u Čađavičkom Lugu, na dionici državne ceste u naselju gdje je ograničenje brzine 70 km/h.
 
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,12 g/kg je utvrđena u četvrtak u 21,15 sati u Pitomači kod 35-godišnjeg vozača osobnog automobila registarskih oznaka Bjelovara koji je osim pod utjecajem alkohola tako velike koncentraciji upravljao vozilom za vrijeme zabrane, pri čemu nije koristio sigurnosni pojas, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.
 
Stanje sigurnosti protekli vikend
Tijekom proteklog produženog vikenda, od petka 29. ožujka do ponedjeljka 1. travnja 2024. godine je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 8 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena i jedna lako, a 4 prometne nesreće su uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.
U istom vremenskom periodu su policijski službenici u nadzoru prometa utvrdili 204 prekršaja, od kojih su 24 vozača zatečena da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i 163 da upravljaju vozilom nepropisnom brzinom.

Stranica