Mlada vozačica uzrokovala prometnu nesreću na pružnom prijelazu

Slika /PU_VP/2023/1 vozilo slika.jpg

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,32 g/kg je utvrđena kod 45-godišnjeg biciklista koji je zatečen u Bušetini u srijedu oko 14,30 sati

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće protekli tjedan

Protekli tjedan je na prometnicama Virovitičko-podravske županije evidentirano 15 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenima i 12 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 4 sudionika u prometu lako ozlijeđena i to 2 vozača osobnih automobila, jedan vozač motocikla i jedan putnik u osobnom automobilu.

Kod jednog počinitelja prometne nesreće je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, a radilo se o mladoj, 20-godišnjoj vozačici osobnog automobila koja je tehnički neispravnim vozilom uzrokovala prometnu nesreću kod kružnog toka na križanju Ulice Stjepana Radića i Vinkovačke ceste u srijedu oko 18,30 sati. Mlada vozačica je, izlazeći sa parkirališnog prostora trgovačkog centra „Lidl“ u Ulici Stjepana Radića u Virovitici, prvo prešla preko putne bankine i udarila u metalni nosač stupa javne rasvjete koji je od udarca oštećen. Nastavivši nekontrolirano kretanje preko nogostupa i zelenog raslinja vozilom je udarila u nosače dva prometna znaka koji su oštećeni, a vozilo je ostalo zaustavljeno na kolniku Ulice Stjepana Radića.

Prometna nesreća u kojoj su dvije osobe lako ozlijeđene, vozačica i suvozačica u osobnom automobilu, se dogodila u petak u 19,25 sati u Podravskoj ulici u Virovitici, na pružnom prijelazu koji nije osiguran uređajima za zatvaranje prometa niti uređajima za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, odnosno uređaji su postavljeni ali još nisu u funkciji. Mlada, 18-godišnja vozačica se na tom prijelazu ceste preko željezničke pruge nije uvjerila da ga može prijeći na siguran način u trenutku kada je prugom naišao vlak. Od udara osobnog automobila u lokomotivu osobni automobil je odbačen u stranu pri čemu je udario u nosač prometnog znaka koji je oštetio, a metalni nosač prometnog znaka je zajedno sa poklopcem motora vozila udario u metalno kućište uređaja za zatvaranje prometa koji je oštećen.

Utvrđeni prekršaji

Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna u nadzoru prometa utvrdili 330 prekršaja i to 47 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 56 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrana i dr.

Najveća brzina kretanja vozila od 102 km/h je utvrđena u nedjelju u 22,15 sati u Čađavičkom Lugu, na dionici D34 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,32 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 45 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u Bušetini u srijedu oko 14,30 sati.

Tijekom proteklog tjedan su sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena 2 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a zbog istog razloga je jedan vozač zadržan sukladno odredbama čl. 137. istoga zakona.

Tijekom proteklog tjedna, od 6. do 12. studenog 2023. godine je sukladno planiranim aktivnostima organizacije ROADPOL na području cijele policijske uprave vršen pojačani nadzor teretnih vozila i autobusa, a u provedbi navedenog su kod 48 teretnih vozila i autobusa utvrđena i sankcionirana 72 prekršaja.

Stranica