Manje oružja, manje tragedija

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/1 brosura_simulacija.png

SPRIJEČITE TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I SVOJIM BLIŽNJIMA!!!

U petak 26. svibnja, u Policijsku postaju Slatina vraćeno je neregistrirano oružje, izvršenim detaljnim pregledom vraćenog oružja i streljiva utvrđena je marka i kalibar:
-  vojni karabin "cz", mod 98,
-  improvizirano dugo oružje glatke cijevi cal 16 mm,
-  34 komada streljiva call 7,9 mm.
 
Tijekom 2023. godine bilo je nekoliko dragovoljnih predaja eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva na području Slatine kojom prilikom je prikupljeno:
 
-1 PPŠ- 41 - "špagin" call. 7,62 mm
- 100 komada streljiva call. 22 mm,
- 9 komada streljiva call. 6,35 mm,
- 1 komad streljiva call. 12 mm,
- 214 komada streljiva call. 7,62 mm,
- jedna minobacačka mina,
- ručna bomba koje potječe iz drugog svjetskog rata,
- zračna puška marke čz „slavia 631“, model 77 lux, kal.4,5,
- 91 komad streljiva 7,62x39 call za automatsku pušku.
  
Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.
 
„Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizmakroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.
Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.
Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.
Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.
Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.
 
Radi više informacija nazovite besplatni info telefon 0800 88 92, te se upoznajte s preventivnim alatima i  uključite se  u Kampanju:
  • Web stranica kampanje sa svim informacijama o Kampanji kao i uputama i savjetima za građane  o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja:
 
manje-oruzja-manje-tragedija.hr
 
  • Facebook stranica Kampanje:
 
https://www.facebook.com/Manje-oru%C5%BEja-manje-tragedija-101855678364946/

Stranica