Edukacija policijskih službenika Interventne jedinice policije iz područja temeljnih prava

  • Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Ijp 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Problematika zaštite temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice u fokusu je jednodnevnih radionica za pripadnike interventne policije

Jučer, 20. prosinca 2021.  u Veleučilištu u Virovitici održana je jednodnevna radionica za pripadnike interventne policije fokusirana na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice. Na radionici su bili prisutni zapovjednik Interventne jedinice policije Virovitica Mario Novosel, voditelj Službe za granicu Dražen Huzjak, policijski službenik za stručno usavršavanje Ivan Šiser, 18 policijskih službenika Interventne jedinice policije Virovitica i 3 policijska službenika za nezakonite migracije, koji zbog migracijskog pritiska na vanjsku granicu EU-a pomažu u zaštiti državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Program obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice.

Važan dio obuke je radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju. Obuka je prilagođena polaznicima, odnosno trenutnim operativnim problemima te omogućuje da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.

Kao i gotovo sve nove programe Policijske akademije, ovu obuku prati kolegij na sustavu e-obrazovanja, gdje polaznici mogu naći radne materijale i gdje će se kroz test na kraju vrednovati usvojenost ishoda učenja. Takav način obuke podrazumijeva veći angažman polaznika u procesu učenja, kvalitetnije osigurava stjecanje kompetencija i stručnih, ali i onih općih, vezanih za sposobnost rješavanja problema ili funkcioniranja u timu.

Predavanje su održali voditeljica odjela za kontrolu Jadranka Vitas, policijski službenik odjela za kontrolu Franjo Ileković i policijska službenica Policijske akademije Martina Grdinić, certificirana Frontexova trenerica za zaštitu državne granice i zaštitu temeljnih prava u kontekstu nadzora državne granice.
 
 

Stranica