Dani sigurnosti biciklista u prometu

Slika /PU_VP/Slike_Vijesti/Biciklijada 9.jpg

U prometnim nesrećama evidentiranima od početka ove godine na području Virovitičko-podravske županije je sudjelovalo 19 vozača bicikla, od kojih su 4 teško ozlijeđena i 12 lako, a prošle godine je jedan biciklista smrtno stradao, 6 je teško ozlijeđeno i 13 lako

U prometnim nesrećama evidentiranima od početka ove godine na području Virovitičko-podravske županije je sudjelovalo 19 vozača bicikla, od kojih su 4 teško ozlijeđena i 12 lako, a prošle godine je jedan biciklista smrtno stradao, 6 je teško ozlijeđeno i 13 lako.
Četiri biciklista su nastradala četvrtkom i 9 u periodu od 17 do 19 sati. Četiri prometne nesreće s nastradalim biciklistima su evidentirane na području Virovitice, 3 na području Slatine i 2 na području Pitomače.
Od  prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti su uzrokovali 14, a ostale su uzrokovali vozači osobnih automobila. Četiri su počinitelja - bicikliste upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a 7 su prometnih nesreća uzrokovale vozačice.
Dvije prometne nesreće su uzrokovali maloljetni biciklisti i 4 biciklisti stariji od 65 godina. Uzrok po 4 prometne nesreće je bilo upravljanje vozilom neprilagođenom brzinom ili nepropisno kretanje kolnikom i 3 nepoštivanje prednosti prolaska.
Obzirom da su sudionici u prometu na biciklima ugrožena kategorija sudionika u prometu, od četvrtka, 28. srpnja do subote, 30. srpnja, će na području Policijske uprave virovitičko-podravske biti provedena preventivno – represivna akcija „Dani sigurnosti biciklista u prometu“ u sklopu koje će u subotu, 30. srpnja od 18 do 24 sata biti provedena akcija nadzora i zaštite biciklista u prometu.
Preventivne aktivnosti podjele reflektirajućih prsluka, svjetla za bicikle i reflektirajućih navlaka za žice na kotačima bicikla će biti provedene sa ciljem povećanja vidljivosti biciklista u prometu, kako bi se na taj način direktno utjecalo na povećanje njihove sigurnosti u prometu i smanjenje stradavanja, ali i skrenula pozornost na ovu problematiku.
 
Vozači bicikla su odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali prvenstveno zbog vlastite sigurnosti, prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezni imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće djelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.
Osim navedenog, najznačajnije odredbe kojima Zakon o sigurnosti prometa na cestama regulira sudjelovanje biciklista u prometu su da se moraju kretati prometnim površinama namijenjenim za kretanje biciklista, odnosno biciklističkim trakama ili biciklističkim stazama na dionicama cesta na kojima su izgrađene, a pri prelasku ceste obilježenim biciklističkim trakama nemaju prednost prolaska, nego moraju propustiti vozila koja se kreću tim dijelom ceste. Prijeći cestu preko pješačkog  prijelaza smiju pješice, gurajući bicikl, a ne vozeći se, dok je dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu za vozače bicikla manja od 0.50 g/kg.
Za vrijeme vožnje bicikla vozač ne smije skidati obje ruke s upravljača i ne smije koristiti mobitel. Prema odredbama koje će stupiti na snagu od subote, 30. srpnja, vozač bicikla neće smjeti niti upravljati biciklom sa slušalicama na ili u oba uha da se ne bi umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, što će biti kažnjivo novčanom kaznom od 300 kn.
 Pozivaju se vozači bicikla na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ovu kategoriju sudionika u prometu, i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti.
 

Stranica