Dan sigurnijeg interneta

  • Slika /PU_VP/2023/1 pred.jpg
  • Slika
  • Slika

Dan sigurnijeg interneta promiče sigurnije i odgovornije korištenje online tehnologije od strane djece i mladih širom svijeta

FOTO: PU virovitičko-podravska

Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta policijska službenica za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić održala je predavanje u srednjoj Tehničkoj školi Virovitica na temu „Sigurnost i zaštita djece na internetu“ s ciljem ukazivanja roditeljima na probleme u koje djeca mogu upasti zbog nesavjesnog i neopreznog korištenja interneta i društvenih mreža. Roditelji su upoznati s mjerama samozaštite, ali i odgovornog ponašanja prilikom korištenja interneta kao i zabrana i ograničenja koji su propisani Zakonom.

U sklopu predavanja predstavljena je i kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „WEB heroj“ koja se provodi pod sloganom „Ulovimo lika s web-a koji tvoje eure vreba“  a provodi se s ciljem podizanja razine samozaštite prilikom korištenja interneta s naglaskom na prevenciju od svih vrsta internetskih prijevara koje pripadaju kibernetičkom kriminalitetu.



Na predavanju na kojem su sudjelovali roditelji učenika koji pohađaju Tehničku školu, svim prisutnima obratila se i psihologinja srednje škole Melita Majurec upozorivši na problematiku provođenja slobodnog vremena mladih vezano uz aktivnosti na društvenim mrežama koje utječu na mentalno zdravlje djece i kvalitetu međuljudskih odnosa.

Dan sigurnijeg interneta (SID) postao je važan događaj u internetskom kalendaru sigurnosti. Pokrenut je 2004. u okviru prvog akcijskog plana za sigurniji internet, kao inicijativa projekta SafeBorders koji financira EU, a obilježava se drugog utorka u mjesecu veljači. Dan sigurnijeg interneta narastao je izvan svoje tradicionalne geografske zone i obilježava se u oko 200 zemalja i teritorija na svim kontinentima i doseže milijune ljudi diljem svijeta. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta u Hrvatskoj je „Gejmaj sigurno - zajedno za bolji internet“.

Stranica