Četiri biciklista u prometu pod utjecajem alkohola

Slika /PU_VP/2023/1bljeskalica.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana u nadzoru prometa na području Policijske uprave virovitičko-podravske zatečena su trojica vozača bicikla pod utjecajem alkohola dok je jedan vozač bicikla odbio ponuđeno alkotestiranje

FOTO: ilustracija

​U četvrtak, 25. srpnja, u nadzoru prometa zatečena su četvorica vozača bicikla koji su zaustavljeni zbog sumnje da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola.
U Virovitici, oko 15,25 sati, policijski službenici kontrolirali su 45-godišnjaka koji je upravljao biciklom krećući se nogostupom i pritom kod sebe nije imao osobnu iskaznicu.
Provedenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 2,33 g/kg alkohola u organizmu.

U Orahovici je oko 11,25 sati kontroliran 49-godišnjak, a u Slatini, oko 23,15 sati, kontroliran je 65-godišnjak, obojica se nisu kretala biciklom kako je propisano uz desni rub kolnika. Provedenim alkotestiranjem kod obojice muškaraca je utvrđena koncentracija oko 1,00 g/kg alkohola u organizmu.
A u Maloj Črešnjevici, oko 13,10 sati, policijski službenici su kontrolirali 34-godišnjeg biciklistu koji je „krivudao“ biciklom po kolniku. Muškarac nije imao važeću osobnu iskaznicu, a ponuđeno alkotestiranje je izričito odbio.

Zbog utvrđenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici muškarcima su izdana adekvatna pismena.

Apeliramo na bicikliste da se zbog vlastite sigurnosti, pridržavaju prometnih propisa, a osobito:
 
- da uvijek moraju koristiti biciklističku stazu tamo gdje je izgrađena,
- da ne voze po nogostupu,
- poštuju svjetlosne prometne znakove (semafore),
- ne voze se u zabranjenom smjeru,
- ne voze pod utjecajem alkohola,
- noću obavezno imaju uključena svjetla i koriste reflektirajući prsluk.
 
Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz, vozači bicikla su dužni sići s bicikla i pregurati bicikl preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Stranica