Budi zakon – Postani policajac/policajka

  • Slika /PU_VP/2023/10 -dov.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U srijedu, 24. travnja u dvorani Tehničke škole u Virovitici za učenike srednjih škola - Tehničke škole, Strukovne škole i Industrijsko obrtničke škole, Policijska uprava virovitičko-podravska organizirala je Dan otvorenih vrata u sklopu provođenja kampanje „Postani policajac/policajka“

FOTO: PU virovitičko-podravska

U dvorani Tehničke škole u Virovitici jučer su policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske u suradnji sa službenicima pravosudne policije Zatvora i Kaznionice u Požegi srednjoškolcima i svim zainteresiranima prezentirali svoj rad i opremu u sklopu provođenja kampanje Budi zakon - Postani policajac/policajka. Na prezentaciji policijskih vježbi i opreme su uz zamjenika načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenada Križića i instruktora demo-tima Zatvora u Požegi Aleksandra Raguža sudjelovali i ravnatelj Tehničke škole Dino Davidović, ravnateljica Strukovne škole Pavica Biondić-Ivanković i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Goran Horvat.
 
                                                              

Zamjenik načelnika policijske uprave istaknuo je važnost akcija poput ove i zahvalio svima koji su sudjelovali u njoj, učenicima i njihovim profesorima, te vodstvu škole koji su omogućili održavanje susreta upravo u ovoj dvorani:
„Svake godine ovim i sličnim akcijama nastojimo približiti policijski poziv potencijalnim budućim polaznicima te ih animirati da se bave ovim časnim poslom. Želja je da potaknemo srednjoškolce na dva natječaja. Jedan od njih omogućuje upis nakon dvije godine srednje škole u srednju policijsku školu “Josip Jović” u Zagrebu, dok je drugi namijenjen svima do 28 godina koji žele postati policajci.“

Prisutni srednjoškolci imali su mogućnost pogledati i osobno sudjelovati u natjecanju koje je bilo organizirano na poligonu za provjeru tjelesne i motoričke sposobnosti koje je predviđeno kao dio testiranja za buduće policajke i policajce. Većina srednjoškolaca uspješno je prošla prepreke na poligonu u predviđenom vremenskom roku. Po završetku manifestacije zamjenik načelnika policijske uprave dodijelio je medalje i prigodne nagrade najbržim natjecateljima.

Natjecateljice:
  1. Marija Brođanac
  2. Korina Velić
  3. Ema Vanjhal
Natjecatelji:
  1. Šimun Kovačev
  2. Patrik Kasumović
  3. Rene Velić

Demo-tim pravosudne policije Kaznionice i Zatvora u Požegi održao je demonstraciju mogućih incidentnih događaja te postupanja, upotrebe policijske opreme i primjene sredstava prisile unutar zatvora. Policijski službenici Interventne jedinice policije demonstrirali su srednjoškolcima način rada sa izloženom službenom opremom, dok je cijelu manifestaciju službenim dronom snimio specijalno obučen interventni policajac. Mladi su se potaknuti pokazanim vježbama nešto duže zadržali na info punktu interventne policije isprobavajući opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Nadalje, policijski službenici Ureda načelnika su prezentirali nacionalne programe koje provode, dok su policijski službenici kriminalističke policije  prezentirali opremu kriminalističke tehnike.
Posebnu vježbu pripremili su vodič službenog psa i njegova mezimica Stela koja je službeni pas za pronalazak droge. Uz svu opremu, bila su izložena i vozila od „presretača“  i motora do „marice“.

Podsjećamo da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''. Sve koji završe bilo koji od ova dva oblika školovanja čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Ministarstvo pravosuđa također je raspisalo i
natječaj za pravosudnog policajca, čije školovanje se također provodi u srednjoj Policijskoj školi „Josip Jović“.

U programima školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa. Sve koji završe školovanje čeka siguran posao, a imaju i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja.

Za više informacija, zapratite društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Stranica