Biciklisti u prometu pod utjecajem alkohola

Slika /PU_VP/2023/1stop policija.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana u nadzoru prometa na području Policijske uprave virovitičko-podravske zatečena su  dvojica vozača bicikla pod utjecajem alkohola dok je jedan vozač bicikla odbio ponuđeno alkotestiranje

FOT: ilustracija

U utorak, 16. srpnja, u nadzoru prometa zatečena su trojica vozača bicikla koji su zaustavljeni zbog sumnje da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola.

U Pitomači, oko 07,01 sati, policijski službenici kontrolirali su 55-godišnjaka koji je upravljao biciklom ne krećući se što bliže desnom rubu kolnika. Provedenim alkotestiranjem utvrdili su koncentraciju od 1,58 g/kg alkohola u organizmu. Muškarcu je zbog utvrđenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan obvezni prekršajni nalog, a novčana kazna iznosi mu 120,- eura.

U Orešcu, oko 14,00 sati, kontroliran je 53-godišnjak koji je „krivudao“ po kolniku, kod sebe nije imao važeću osobnu iskaznicu, a provedenim alkotestiranjem utvrđena je koncentracija od 1,86 g/kg alkohola u organizmu. Muškarcu je izdan obvezni prekršajni nalog zbog utvrđenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o osobnoj iskaznici, a novčana kazna mu iznosi 140,- eura.

A u Gradini, oko 15,05 sati, policijski službenici su kontrolirali 49- godišnjeg biciklistu koji je upravljao biciklom po nogostupu. Muškarac kod sebe nije imao važeću osobnu iskaznicu, a ponuđeno alkotestiranje je izričito odbio. Zbog utvrđenih prekršaja muškarcu je izdan obvezni prekršajni nalog i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 170, -eura.

Apeliramo na bicikliste da se zbog vlastite sigurnosti, pridržavaju prometnih propisa, a osobito:
 
- da uvijek moraju koristiti biciklističku stazu tamo gdje je izgrađena,
- da ne voze po nogostupu,
- poštuju svjetlosne prometne znakove (semafore),
- ne voze se u zabranjenom smjeru,
- ne voze pod utjecajem alkohola,
- noću obavezno imaju uključena svjetla i koristiti reflektirajući prsluk.
 
Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz, vozači bicikla su dužni sići s bicikla i pregurati bicikl preko obilježenog pješačkog prijelaza

Stranica