Akcija "Mir i dobro"

Slika PU_VP/slike_vijesti/Slika2.jpg

Dolaskom Božićnih blagdana i Nove godine na području Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova započinje sa provođenjem preventivne akcije pod nazivom „Mir i dobro“. Cilj provođenja akcije

Dolaskom Božićnih blagdana i Nove godine na području Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova započinje sa provođenjem preventivne akcije pod nazivom „Mir i dobro“. Cilj provođenja akcije je povećanja sigurnosti građana zbog povećane uporabe pirotehničkih sredstava i pucanja iz vatrenog oružja.
 
Akcija će započeti 14. prosinca i trajati do 08. siječnja 2010. godine, a prvenstveni cilj provođenja ove akcije je povećanje sigurnosti građana za vrijeme proslave Božićnih blagdana i Nove godine, kada će se na svetim misama i raznim drugim mjestima, okupljati veliki broj ljudi u organiziranim i neorganiziranim slavljima, te pri tome uz proslavu novogodišnje noći, koristiti i veliki broj raznih pirotehničkih sredstava.
 
I ove godine se očekuje da će veliki broj građana već tijekom 12. mjeseca, nabaviti razna pirotehnička sredstva, koja će upotrebljavati u zabranjeno vrijeme. Poznato je da je prodaja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, sukladno čl. 30. Zakona o eksplozivnim tvarima, dozvoljena od 15. prosinca do 01. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca 2009. godine. do 01. siječnja 2010. godine. Sukladno procjenama, policija će pojačano kontrolirati nabavu i uporabu nedozvoljenih pirotehničkih sredstava. Posebna pozornost posvetiti će se kontroli vozila u prometu, a time i sprječavanju unošenja pirotehničke galanterije na graničnom prijelazu Terezino polje.
 
 SAVJETI GRAĐANIMA:
 
 Pirotehnika II i III kategorije u rukama djeteta može biti pogubna, izbjegnite neželjene posljedice, ne kupujte i ne poklanjajte djeci i drugim osobama pirotehnička sredstva od kojih bi mogli stradati. Ako djeca imaju pirotehnička sredstva, potrebito ih je upoznati s načinom uporabe dozvoljene pirotehnike i ukazati im na moguće posljedice u slučaju pogreške kod rukovanja. Također građani koji posjeduju oružje, trebaju se ponašati odgovorno i nikako ne podcjenjivati dječju radoznalost za oružjem, te neka ga drže zaključano i pod nadzorom. Posebnu pozornost treba posvetiti u savjetovanju djece, kod nailaska na njima nepoznate predmete (bombe, mine i razna eksplozivna sredstva), da ista ne diraju, a o pronalasku obavijeste roditelje, koji će obavijestiti policiju, jer najbolja prevencija za proslavu Božića i Nove godine je ne korištenje pirotehnike, čime će se zasigurno izbjeći neželjene posljedice i stradavanja.
 
       Provedimo u miru Božićne blagdane i Novu godinu.

Stranica