Uspješno provedena akcija "Manje oružja - manje tragedija"

Slika PU_VP/slike_vijesti/manje oružja 3.jpg

U subotu, 5. prosinca 2009. godine u vremenu od 9.00 do 13.00 sati na području Županije virovitičko – podravske, tj. gradovima Virovitica, Slatina i Orahovice, te mjestima Pitomača, Suhopolje, Čačinci i Voćin,

U subotu, 5. prosinca 2009. godine u vremenu od 9.00 do 13.00 sati na području Županije virovitičko – podravske, tj. gradovima Virovitica, Slatina i Orahovice, te mjestima Pitomača, Suhopolje, Čačinci i Voćin, od strane djelatnika PU virovitičko – podravske, uspješno je provedena akcija„Manje oružja – manje tragedija“, kojoj su se savjesni građani odazvali i vratili svoje nelegalno oružje, predhodno informirajući se sa policijskim službenicima na info – štandovima, koji su im dali potrebite upute o načinu predaje oružja.
 
Brojnim građanima, koji su posjetili info - štandove sa policijskim službenicima i pokazali veliki interes za ovu akciju, uz korisne informacije, podijeljeno je 180 majica, 150 kemijskih olovaka i 150 vezica za mobitele i velika količina letaka, sve sa logom akcije „Manje oružja – manje tragedija“.
 
Nelegalnog oružja i minsko – eksplozivnih sredstava kod građana još uvijek ima, jer da nema ova akcija ne bi uspjela, o tome govori i podatak da je tijekom akcije od strane savjesnih građana predano:
 
- 3.5 kg eksploziva,
- 14 ručnih bombi,
- 2 minobacačke mine,
- 12 tromblonskih mina,
- 5 automatskih pušaka,
- 1 strojnica (špagin),
- 2 poluautomatske puške,
- 11 komada topničkog streljiva,
- 2 puške ručne izrade,
- 1 pištolj ručne izrade,
- 1 puška „M-48“,
- 2 detonatorske kapsle,
- 10 metara detonirajućeg štapina,
- 5085 komada raznog streljiva
- 2 CS metak 38 call.
 
      U provođenju i dobrim rezultatima ove akcije, bitno je naglasiti da su policijski službenici kontakt – policije, prije provođenja ove akcije uložili veliki napor, predhodno kontaktirajući braniteljske i lovačke udruge, kao i ostale građane, te im davali potrebite podatke o načinu vračanja oružja. Svoj zasigurno najveći doprinos ovoj akciji, dali su Kontakt – policijci, PP Pitomača, gdje je prikupljena i najveća količina oružja.
  
Obavijest i apel prema građanima:
 
     Ova akcija nije završena, ona traje i dalje i to prije svega valja imati na umu, od strane policije pozdravlja se savjest svih onih građana, koji su u subotu 5. prosinca predali svoja nelegalna ubojita sredstva, ali i dalje se pozivaju svi oni gađani, koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljiva, koja su zaostala od domovinskog rata, a boje se vratiti, da pozovu najbližu policijsku postaju, gdje će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu se oružje nalazi, doći policijski službenik osposobljen za pirotehnička sredstva, koji će ista i preuzeti.
 
 Građani koji dragovoljno predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakve sankcije.
 
 Stranica