Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća od kojih 4 s ozlijeđenima i 8 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama biciklista i vozač osobnog automobila teško ozlijeđeni i pješak i putnik u osobnom automobilu

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 12 prometnih nesreća od kojih 4 s ozlijeđenima i 8 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama biciklista i vozač osobnog automobila teško ozlijeđeni i pješak i putnik u osobnom automobilu su lako ozlijeđeni, dok je jednu prometnu nesreću uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 212 prekršaja, od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 32 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 1,66 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača osobnog automobila starosti 56 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u subotu u 23.50 sati u Orahovici.
Najveća brzina kretanja vozila od 116 km/h utvrđena je u srijedu u 16.45 sat kojom je na dionici D2 u Suhopolju, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 80 km/h, upravljao vozač teretnog automobila.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 137. Prekršajnog zakona uhićena su 3 vozača, od kojih 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane i jedan zbog odbijanja alkotestiranja.
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su u cilju očuvanja povoljnog stanja sigurnosti u prometu policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 111 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđen je i sankcioniran 21 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 12 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 2 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
U subotu / nedjelju, 18. / 19. siječnja je u vremenu od 22 do 06 sati na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji su kod 153 vozača nad kojima je izvršen nadzor utvrđena i sankcionirana 33 prekršaja, od kojih 13 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Stranica