Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 20 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenim osobama u kojoj su pješak, biciklista i 2 putnika u vozilima lako ozlijeđeni, te 16 s materijalnom štetom

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 20 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenim osobama u kojoj su pješak, biciklista i 2 putnika u vozilima lako ozlijeđeni, te 16 s materijalnom štetom. Šest vozača koji su uzrokovali prometne nesreće su napustili mjesto događaja, no većina ih je već pronađena, i 2 su vozača uzrokovala prometne nesreće pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 270 prekršaja, od kojih 32 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 55 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 31 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3.16 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača osobnog automobila starosti 54 godine koji je zatečen kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u nedjelju u 01,50 sati u Virovitici.
Najveća brzina kretanja vozila od 169 km/h utvrđena je u utorak u 18.25 sati kojom je na dionici D34 u Šaševu, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, upravljao vozač osobnog automobila u tranzitu.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 137. Prekršajnog zakona uhićene su 2 osobe zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
 
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su u cilju očuvanja povoljnog stanja sigurnosti u prometu policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 127 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 20 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 36 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 5 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

U sklopu pojačanog nadzora vozača tijekom ovoga vikenda u petak, 20. prosinca 2019. godine je od 12 do 20 sati na području Policijske postaje Slatina provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora i zaštite vozača bicikla. U ovoj akciji je kod 39 sudionika u prometu nad kojima je izvršen nadzor utvrđeno i sankcionirano 17 prekršaja, od kojih 6 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 9 ostalih prekršaja biciklista.
Akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola je provedena i na području Postaje prometne policije Virovitica u subotu / nedjelju, 21. / 22. prosinca 2019. godine od 22 do 06 sati. I u ovoj akciji je 5 vozača zatečenih kako upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola isključeno iz prometa i propisano sankcionirano, a utvrđena su i 4 ostala prekršaja.
 

Stranica