Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 8 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama, u kojima su 3 sudionika u automobilima lako ozlijeđena, i 6 s materijalnom štetom. Dva vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 8 prometnih nesreća, od kojih 2 s ozlijeđenim osobama, u kojima su 3 sudionika u automobilima lako ozlijeđena, i 6 s materijalnom štetom. Dva vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 355 prekršaja, od kojih 62 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 58 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 46 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.97 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača osobnog automobila starosti 41 godinu koji je zatečen kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u petak u 14.15 sati u Bukovačkom Antunovcu, dok je najveća brzina kretanja vozila od 149 km/h utvrđena u nedjelju u 01,05 sati kojom je na dionici D2 u naselju u Lozanu, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h, pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1.53 g/kg upravljao vozač motocikla starosti 33 godine, zbog čega je uhićen.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 137. Prekršajnog zakona je uhićeno 5 osoba, od kojih jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i nepropisnom brzinom i 4 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja.
 
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su u cilju očuvanja povoljnog stanja sigurnosti u prometu policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 186 prekršaja sankcionirana u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 47 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 39 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
U noći subota / nedjelja, 12. / 13. listopada u vremenu od 22 do 06 sati je na području policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola u kojoj su kod 153 sudionika u prometu nad kojima je izvršen nadzor utvrđena i sankcionirana ukupno 43 prekršaja. Ukupno 19 vozača je zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola zbog čega su isključeni iz prometa i propisno sankcionirani, a dvojica i uhićena sukladno čl. 134. Prekršajnog zakona.
U petak, 11. listopada u poslijepodnevnim satima su akcije usmjerene na nadzor vozača pod utjecajem alkohola i nadzor vozača bicikla, odnosno nadzor brzine kretanja vozila provedene i na području Policijske postaje Slatina i Policijske postaje Orahovica. U tim akcijama je ukupno utvrđeno 56 prekršaja, od kojih 9 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja i 32 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.

Stranica