Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 10 prometnih nesreća, od kojih 5 s ozlijeđenim osobama i 5 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 2 osobe teško ozlijeđene i 8 osoba je lako ozlijeđeno

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 10 prometnih nesreća, od kojih 5 s ozlijeđenim osobama i 5 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 2 osobe teško ozlijeđene i 8 osoba je lako ozlijeđeno, a jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 259 prekršaja, od kojih 49 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 35 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 34 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.95 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila u Sladojevcima u subotu u 8.20 sati, kod počinitelja prometne nesreće slijetanja vozila s ceste u kojoj je lako ozlijeđen.
Najveća brzina kretanja vozila od 121 km/h utvrđena je subotu u 22.20 sati u Pitomači gdje je na dionici D2 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h tom brzinom upravljao vozač osobnog automobila starosti 34 godine kod kojega su osim ovoga prekršaja tom prilikom između ostaloga sankcionirani i prekršaji nepropisnog pretjecanja i nepoštivanja prednosti prolaska pješaka.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena je jedna osoba zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici prometne policije na području cijele policijske uprave pojačano postupali u nadzoru vozača pod utjecajem alkohola, nadzoru brzine kretanja vozila, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela. U tri dana vikenda ukupno je utvrđeno i sankcionirano 108 prekršaja, od kojih 22 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 7 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
 
U PROMETNOJ NESREĆI OZLJEĐENO VIŠE OSOBA                          
U petak, 3. svibnja oko 10.45 sati, između Ćeralija i Slatine,  dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđeno više osoba.
Prometna nesreća se dogodila, kada je 31– godišnji vozač, upravljao osobnim automobilom slatinskih registarskih oznaka od naselja Ćeralije u pravcu Slatine, smjerom jug-sjever, gdje je dolaskom do blagog desnog putnog zavoja, vozilom prešao na prometni trak namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera, kojim se u tom trenutku kretao 27 – godišnji vozač, koji je upravljao vozilom njemačkih nacionalnih oznaka, pri čemu je došlo do udara prednjih lijevih strana oba automobila.
Sudionici prometne nesreće nisu bili pod utjecajem alkohola. U prometnoj nesreći 31 – godišnji vozač i putnik iz drugog osobnog automobila zadobili su teške tjelesne ozljede, a 27 – godišnji vozač i jedan od putnika iz njegovog vozila lakše ozljede. Protiv 31 – godišnjeg vozača slijedi podnošenje kaznene prijave.
 
UTAJA POREZA ILI CARICE
 
Postupajući po operativnim saznanjima, policijski službenici Službe kriminalističke policije su nakon prikupljanih obavijesti, proveli kriminalističko istraživanje u svezi postojanja osnove sumnje da je 30 – godišnjak, tijekom 2016. godine, kao odgovorna osoba tvrtke u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, a državnom proračunu uskrati sredstva koja mu pripadaju, počinio kazneno djelo Utaje poreza ili carine, tako što je putem 25 lažnih ugovora po pozajmici zaključenih između tvrtke u kojoj je odgovorna osoba kao davatelja i sebe kao primatelja, isplatio sebi novčani iznos veći od 990.000,00 kuna, a koja sredstva nisu vraćena davatelju, niti nakon ugovorenog roka vraćanja, čime se isplaćeni novčani iznos smatra dohotkom od kapitala na koje tvrtka davatelj nije obračunala niti platila dužni porez u iznosu većem od 390.000,00 kuna, za koji iznos je oštećen državni proračun. Slijedi kaznena prijava.
 
   

Stranica