Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama je jedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama je jedna pješakinja teško ozlijeđena, a jedno dijete pješak, vozač i putnik u osobnom automobilu su lako ozlijeđeni. Jednu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 188 prekršaja, od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 13 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,17 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača osobnog automobila starosti 60 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u subotu u 17,20 sati u Pitomači.
Najveća brzina kretanja vozila od 103 km/h utvrđena je u ponedjeljak u 12,55 sati u Pčeliću gdje je na dionici ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 50 km/h tom brzinom upravljao vozač osobnog automobila starosti 34 godine.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Sukladno odredbama čl. 137. Prekršajnog zakona tijekom proteklog tjedna je zadržana jedna osoba zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dok je sukladno odredbama 134. istoga zakona uhićeno 7 osoba, od kojih jedna zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane i 4 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici prometne policije na području cijele policijske uprave pojačano postupali u nadzoru vozača pod utjecajem alkohola, nadzoru brzine kretanja vozila, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, a u tri dana vikenda ukupno je utvrđeno i sankcionirano 74 prekršaja, od kojih 23 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 3 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 9 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
Tijekom proteklog tjedna su policijski službenici pojačano postupali u nadzoru vozača pod utjecajem alkohola sukladno planiranim aktivnostima organizacije TISPOL, a u subotu / nedjelju, 15./16. prosinca 2018. godine od 22 do 06 sati je na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U provedbi akcije je izvršen nadzor130 sudionika u prometu kod kojih su utvrđena i sankcionirana 24 prekršaja, od kojih 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
 

Stranica