Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

 Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih su 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom.  U tim nesrećama 1 osoba je zadobila teške tjelesne ozljede i 1 osoba je lako ozlijeđena. 

Tri prometne nesreće uzrokovane su od vozača koji je upravljao pod utjecajem alkohola, od kojih su 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i obje nesreće su uzrokovali mladi vozači.  

Utvrđeni prekršaji

Ukupno u proteklom tjednu je utvrđeno 258 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 61 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 53 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 25 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.96 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa u četvrtak, dana 23. kolovoza  gotovo rano ujutro u 8.30 sati u naselju Špišić Bukovici Bukovička cesta, dakle  na državno cesti DC-2 kod vozača bicikla starosti 49 godina,dok je najveća brzina kretanja vozila od 109 km/h izmjerena kod 20 godišnjeg vozača teretnog automobila u petak, dana 24. kolovoza u 16.08 sati u naselju Pepelana na kojemu dijelu ceste je ograničenje brzine kretanja vozila 50 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su 3 osobe, zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Temeljem odredbi čl. 137. Prekršajnog zakona 2 osobe su zadržane, a nakon proteka 12 sati i otriježnjenja puštene su na slobodu. 

Akcije

Tijekom proteklog tjedna na području Policijske uprave virovitičko-podravske, od strane Postaje prometne policije Virovitica, Policijske postaje Slatina i Policijske postaje Orahovica dana  24. kolovoza ( petak ) u vremenu od 14 – 22 sata provedene su akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola, nadzor brzine kretanja vozila i nadzor vozača bicikala tijekom koje je kod kontroliranih 48 vozila utvrđeno 37 prekršaja, od čega su 12 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 16 prekršaja nepropisne brzine, te 9 prekršaja vozača bicikala (od kojih su 5 prekršaja upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola).

Ovim putem zbog posljednjih dana niza prometnih nesreća sa tragičnim posljedicama na prometnicama u republici Hrvatskoj, pozivamo sve sudionike u prometu na povećani oprez i poštivanje prometnih propisa, a posebno iz razloga što od strane policijskih službenika ove policijske uprave od idućeg tjedna krećemo u pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ povodom početka nove školske godine 2018/2019 za koju se nadamo da će proteći u skladu sa očekivanjima i uz visoki stupanj sigurnosti u cestovnom prometu.



Pisane vijesti