Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 10 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 7 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba teško ozlijeđena i 2 lako. Teško ozlijeđena osoba je bila vozač bicikla, a lako ozlijeđeni vozač i putnik u osobnim automobilima. Tri prometne nesreće su uzrokovali vozači osobnih automobila upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola, od kojih jedan mladi vozač. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 362 prekršaja, od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 137 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 63 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.34 g/kgje utvrđena u nadzoru prometa u petak u 19.55 sati u naselju Stari Gradac, ulici Matije Gupca kod vozača bicikla starosti 28 godina.Najveća izmjerena brzina kretanja vozila od 141 km/h izmjerena je u utorak u14.39 sati na državnoj cesti dc-2 između naselja Orahovica i Feričanci, a prekršaj je počinjen od strane osobnog automobila u vlasništvu 45 godišnjaka na dionici ceste u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 90 km/h. Prekršaj je utvrđen sa uređajem „Famashot“(slikačem), vozilo nije zaustavljeno, a slijedi utvrđivanje počinitelja prekršaja kojemu prijeti novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju najmanje od 1 mjesec. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 

Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena su 2 vozača, od kojih je jedan vozač zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i drugi zbog odbijanja alkotestiranja.

Sukladno odredbama članka 137. Stavak 1. Prekršajnog zakona u prostorijama policije zadržan je 1 vozač zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, koji je nakon zadržavanja od 12 sati pušten na slobodu. 

AKCIJA „POŠTUJTE ZNAKOVE“

Početkom nove školske godine, odnosno od danas, diljem zemlje, pa i na području ove policijske uprave započinjemo sa provedbom preventivne akcija Poštujte naše znakove! Riječ je o preventivnoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova kojom se, kako je već svima zasigurno poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu - djecu, ali i odrasle, prvenstveno vozače raznih vozila, još jednom podsjetiti  da uvijek pazimo na njih.     

Ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez, upozoravamo na početak nove školske godine i na sudjelovanje velikog broja učenika u cestovnom prometu, posebno“ prvašića“ koji se po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu od kuće do škole.



Pisane vijesti