Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih jedna sa smrtno stradalom osobom, 3 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je vozač traktora smrtno stradao, jedna je pješakinja teško ozlijeđena i vozač bicikla, vozačica automobila i putnica u njemu su lako ozlijeđene. Jednu prometnu nesreću je uzrokovao mladi vozač neregistriranog mopeda upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 228 prekršaja, od kojih 48 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 19 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.77 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa u subotu u 3.40 sati u Orahovici kod vozača osobnog automobila starosti 32 godine. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 

Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona su uhićena 3 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedan zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i 3 su vozača zadržana sukladno odredbama čl. 137. zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane mjere i akcije

U petak, 14. rujna  u vremenu od 14 do 22 sata je na području Postaje prometne policije Virovitica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je ukupno utvrđeno i sankcionirano 27 prekršaja, od kojih 5 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Akcija iste usmjerenosti je u noći subota / nedjelja, 15. / 16. rujna  u vremenu od 22 do 6 sati provedena i na području cijele policijske uprave. U provedbi ove akcije policijski službenici su izvršili nadzor 138 vozača kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 25 prekršaja, od kojih 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Tijekom predstojećeg tjedna, od 17. do 23. rujna  na području policijske uprave će se pojačano postupati u nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, od strane vozača, suvozača i svih putnika u motornim vozilima, nadzoru prijevoza djece u vozilima i nepropisnog korištenja mobitela i drugih uređaja koji ometaju vozača u upravljanju vozilom. Provedba ovih aktivnosti će biti vršena sukladno planiranim aktivnostima organizacije TISPOL na području svih zemalja Europske unije.



Pisane vijesti