Paušinci: Otkrivena bista poginulom policajcu Josipu Jurencu

Jučer, 27. rujna u 11 sati u naselju Paušinci, otkrivena je bista poginulom policajcu Josipu Jurencu.  Postavljanjespomen biste inicirala jeUdruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., a cijelu svečanost je organizirala Općina Čačinci.

Josip Jurenac, poginuo je obnašajući ophodnu službu kao policijski službenik u najvećem ratnom napadu na Bizovac 7. studenoga 1991. godine, kada su avioni JNA-a, raketirali to slavonsko mjesto. Bistu su otkrili Josipova sestra Branka i brat Zdenko, te pomoćnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, a dužno poštovanje i počast, poginulom policajcu, polaganjem vijenaca, odali su i načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević sa suradnicima, župan VPŽ Igor Andrović za suradnicima, načelnici općina Čačinaca i Bizovca Mirko Mališ i Srećko Vuković, predstavnici Policijske postaje Belišće, te  udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Nakon održanih govora načelnik općine Čačinci Mališ, naglasio je kako je Josip Jurenac istinski je heroj Domovinskog rata koji je svoje djetinjstvo i mladost proveo ovdje u Paušincima, a nažalost život izgubio u Bizovcu sa samo 27 godina. Ovo je najmanje što ovakvim velikim ljudima možemo dati, a Općina će i na dalje raditi ovakve projekte jer već uskoro otkrivamo i bistu poginulom vukovarskom heroju iz Čačinaca Željku Majoru. Moram se zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je financiralo izradu i postavljanje ove biste te ratnim policajcima Orahovice koji su započeli s ovom idejom.

 Velikoj većini nazočnih detalje pogibije Josipa Jurenca i samog stradavanja Bozovca, tog kobnog dana, iznio je načelnik Bizovca Srećko Vuković koji je naglasio, kako je  najveća tragedija u povijesti Bizovca dogodila iza podneva 7. studenog 1991. godine. Toga jesenjeg dana srpski zrakoplovi obrušili na naše mjesto, a u drugom zračnom napadu MIG-21 ispalio je ubojite projektile na samo središte Bizovca prepuno mještana, civila i radnika. Prilikom avionskog raketiranja Bizovca poginulo je osmero ljudi a među poginulima su Josip Jurenac kao i njegovi kolege koji su tom prilikom obavljali svoju službenu dužnost. Iako je od nemilog događaja prošlo dvadeset i sedam godina počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatskog pravosuđa.

Pomoćnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić naglasio je kako Domovinski rat poznaje mnoge, obične ljude koji su bili pravi i hrabri kada je to najviše trebalo, ova prigoda otkrivanja obilježja ovom heroju je također jedan od nemjerljivih doprinosa Hrvatske vojske i policije za našu Domovinu, a on je svojom žrtvom ušao u naša srca i u legendu Domovinskog rata. To je poziv i poticaj svima da radimo ovakve projekte, svi zajedno od Ministarstva preko udruga do općina kao se Domovinski rat i njegovi heroji nikada ne bi zaboravili. Postavljenu i otkrivenu bistu na kraju svečanosti blagoslovio je župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, vlč. Nedjeljko Androš.



Pisane vijesti