Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 4 osoba lako ozlijeđene;


 Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 11 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 4 osoba lako ozlijeđene; pješak, putnik u osobnom automobilu i 2 vozača osobnih automobila. Počinitelji 3 prometne nesreće su bili vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola ili odbili alkotestiranje.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno su utvrđena 443 prekršaja, od kojih 54 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 98 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 48 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 13 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3.00 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa kod vozača bicikla starosti 45 godina koja je zatečen kako upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u utorak u 16.45 u Pčeliću.
Najveća brzina kretanja vozila od 116 km/h utvrđena je uređajem u subotu u 16,40 sati kada je u Starom Gracu na dionici D2 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h tom brzinom upravljao vozač osobnog automobila.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ  
Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona su uhićena 2 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.
Pojačane mjere i akcije
Tijekom proteklog vikenda su policijski službenici prometne policije povodom Dana Martinja na području cijele policijske uprave pojačano postupali u nadzoru vozača pod utjecajem alkohola, a zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu i povećanja broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj i po ostalim najtežim prekršajima.
U tri dana vikenda ukupno je utvrđeno i sankcionirano 155 prekršaja, od kojih 34 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 40 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 16 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 9 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.
U noći subota / nedjelja, 10./11. studenog  od 22 do 06 sati je na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. Tijekom provedbe akcije policijski službenici su izvršili nadzor nad 189 sudionika u prometu i kod njih utvrdili i sankcionirali 31 prekršaj. Ukupno 14 vozača je zatečeno kako upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola zbog čega su isključeni iz prometa i propisano sankcionirani.
 

Stranica