Pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola u "Dane Martinja"

Od početka ove godine je na području Policijske uprave virovitičko – podravske povećana problematika sudjelovanja u prometu sudionika pod utjecajem alkohola i uzrokovanja prometnih nesreća pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja

Od početka ove godine je na području Policijske uprave virovitičko – podravske povećana problematika sudjelovanja u prometu sudionika pod utjecajem alkohola i uzrokovanja prometnih nesreća pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja počinitelja prometnih nesreća njih 16,7 % je u trenutku prometne nesreće bilo pod utjecajem alkohola, a u tim su prometnim nesrećama 2 osobe smrtno stradale, teško je ozlijeđeno 15 osoba i lako 36.

Kulminacija konzumiranja alkohola se očekuje tijekom predstojećeg vikenda, kada će ljubitelji vinograda i vina sudjelovati u narodnim običajima krštenja vina znanim pod nazivom Martinje, povodom čega će biti organizirane brojne privatne i javne zabave i okupljanja ljudi na kojima će biti konzumirane veće količine mladog vina.

Stoga se obavještavaju vozači da će u periodu od 10. do 13. studenoga, prometna policija na području cijele policijske uprave, provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola. Kako bi bezbrižno uživali u svetkovini „Martinja“, a da nakon toga ne ugrožavaju sigurnost sebe i drugih u prometu, te izbjegnu propisano sankcioniranje, prometna policija savjetuje vozačima da si prethodno organiziraju smještaj do potpunog otrežnjenja ili prijevoz do kuće.

Posebno se podsjećaju vozači bicikla da niti oni ne smiju upravljati biciklom pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 g/kg, a kako nakon prelaska na zimsko računanje vremena noćni uvjeti vožnje nastaju već u poslijepodnevnim satima upućuju se vozači bicikla, ali i pješaci, na poseban oprez prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, korištenje reflektirajućih prsluka, obavezno korištenje nogostupa ili biciklističkih staza i traka, kao i obavezno korištenja svjetala na biciklu od strane vozača bicikla.



Stranica