Narušeno stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Trenutno stanje sigurnosti u cestovnom prometu je značajno narušeno na području Postaje prometne policije Virovitica, odnosno grada Virovitice, te naših većih naselja Pitomača i Suhopolje, po svim segmentima i to od kraja

Trenutno stanje sigurnosti u cestovnom prometu je značajno narušeno na području Postaje prometne policije Virovitica, odnosno grada Virovitice, te naših većih naselja Pitomača i Suhopolje, po svim segmentima i to od kraja mjeseca kolovoza kada je u 5 prometnih nesreća teže nastradalo četiri osobe, te su 2 osobe od zadobivenih ozljeda preminule na mjestu događaja, odnosno naknadno u bolnici.

Uz ukupno povećanje broja prometnih nesreća došlo je do značajnog povećanja broja teško ozlijeđenih osoba, točnije u istom periodu prošle godine za 8 mjeseci teško je ozlijeđeno 17 osoba, a ove godine je teško ozlijeđeno 36 osoba ili više od dvostruko, od kojih su neki bili i životno ugroženi. Također, unatoč poduzetim represivnih mjerama od strane policije, broj alkoholiziranih sudionika je  povećan u ukupnom broju prometnih nesreća za 11,1%.

Osim toga svjedoci smo svakodnevnih teških prometnih nesreća kako na našem području, tako i na području ostalih policijskih uprava u kojima je zbog grubog kršenja prometnih propisa gotovo svakodnevno stradaju osobe, sudionici u prometu, a posebno su ugrožena kategorija mladi vozači sa kratkim vozačkim iskustvom, koji su nerijetko i žrtve.

U periodu smo kralja ljeta i početka jeseni, kada u našim krajevima počinju berbe grožđa, period kada se očekuje povećana konzumacija alkoholnih pića od strane naših građana, pa ovim putem pozivamo sve sudionike u prometu da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u cestovnom prometu, kao vozači motornih vozila ili kao ostali sudionici, jer na taj način ugrožavaju sebe i druge sudionike u prometu, te se izlažu opasnosti od mogućeg sankcioniranja za prometne prekršaje.

Sa ciljem zaustavljanja negativnog trenda teškog stradavanja u prometu, zatim osiguranja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, prometna policija će intenzivirati mjere i aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa kako preventivnim aktivnostima tako i represivnim aktivnostima, sankcioniranjem usmjerenim na vozače koji ugrožavaju svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu grubim kršenjem prometnih propisa, posebno vožnjom pod utjecajem alkohola, upravljanjem u vrijeme zabrane ili oduzete vozačke dozvole, upravljanjem vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, kao i nadzor korištenja pasivnih elemenata sigurnosti (korištenje sigurnosnog pojasa, reflektirajućih prsluka i sl. ). 

Ovom prilikom još jednom pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na pojačani oprez, poštivanje prometnih propisa, a posebno s obzirom na vremensko doba godine da prilagode vožnju vremenskim uvjetima kiše i lošeg vremena, te uvjetima smanjene vidljivosti uslijed magle i noći, kada je uočljivost posebno pješaka i biciklista smanjena.

Ugrožene kategorije sudionika u prometu bicikliste i pješake pozivamo da u uvjetima smanjene vidljivosti koriste svjetla i opremu kako bi vozačima prilikom sudjelovanja u prometu bili uočljiviji.



Stranica