U Četekovcu obilježena 25. komemoracija tragičnog stradavanja mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca

Jučer 4. rujna na mjesnom groblju u Četekovcu, obilježena je 25. godina od tragičnog stradavanja 24 mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca, koje su srpske paravojne formacije, mučki izmasakrirale i ubile u svojom domovima, a među kojima su bila i dva hrvatska policajca. 

 Komemorativni skup su uz obitelji stradalih, pohodila i brojna izaslanstva među kojima su bili kao, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Josip Đakić,  izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik, Leon Žulj, izaslanik Predsjednika Hrvatske vlade i pomoćnik Ministra Branitelja Stjepan Sučić, Ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislav Tolušić, izaslanik Ministra unutarnjih poslova, načelnik PU virovitičko-podravske, Mirko Kostelac sa suradnicima, obnašateljica dužnosti Župana virovitičko – podravski Županije Sanja Bošnjak sa suradnicima, te gradonačelnici gradova, načelnici općina, brojne Udruge proizašle iz domovinskog rata, te mediji.

Voditelj komemorativnog skupa na Četekovačkom groblju, bio je Trpimir Markotić, koji je nakon uvodnih riječi, pozvao delegacije izaslanstava da polože vijence i zapale svijeće na spomen obilježje.

  Nakon polaganja vijenaca, nazočnima su se riječima pozdrava obratili, predstavnici delegacija, prvo kao domaćin načelnik općine Mikleuš, Milan Dundović, a nakon njega, Sanja Bošnjak, Stjepan Sučić, Tomislav Tolušić, Leon Žulj, te na kraju Josip Đakić. 

   Kao i predhodnih godina svi govornici, pružili su sućut obiteljima stradalih i jasno osudili ovaj strašni masakr na nedužnim civilima, ogorčeni zašto je do danas niti jedan zločinac nije kažnjen za ovo zlodjelo. U pojedinim govorima je isticano, da je povod srbočetničkim hordama za počinjenje ovog zločina, bila ta što su žrtve masakra bile hrvatske nacionalnosti i zato što su nosili bili hrvati i poštivali hrvatske običaje i kulturu i kao takve ih je trebalo izbrisati sa ovih prostora i uništiti sve što je hrvatsko. Također, istaknuli su kako će se i dalje svim sredstvima boriti, da ih stigne ruka pravde  jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.  

Kraj komemorativnog skupa, obilježen je riječima utjehe i molitve, koje je svim nazočnim, uputio je Župnik iz Nove Bukovice Mario Matijević. 

Izaslanstvo policije, prije početka Komemoracije, položilo je vijence i na spomen obilježja dvojici poginulih hrvatskih policajaca. 

Nakon održanog komemorativnog skupa, u 10.30 sati u mjesnoj crkvi „Sv. Terezije Avilske“ u Mikleušu, održana je sveta misa koju je predvodio biskup Antun Škvorčević.



Stranica