KD nedozvoljene uporabe osobnih podataka i prijavare

U petak, 15. siječnja, u Policijsku postaju Virovitica, osobno je pristupio 48 – godišnjak i prijavio kazneno djelo prijevare. Provedenim obavijesnim razgovorom, došlo se do saznanja da su nepoznate osobe točno neutvrđenog

U petak, 15. siječnja, u Policijsku postaju Virovitica, osobno je pristupio 48 – godišnjak i prijavio kazneno djelo prijevare. Provedenim obavijesnim razgovorom, došlo se do saznanja da su nepoznate osobe točno neutvrđenog dana, pod izgovorom traženja podataka za popis stanovništva, došle do preslike njegove osobne iskaznice, te je koristeći u mjesecu studenome 2015. godine, bez znanja 48 – godišnjaka, sklopile pretplatnički ugovor sa tvrtkom iz Virovitice, nakon čega je oštećeni, dobio račun  za plaćanje u iznosu većim od 88 000 kuna. 

Također, istoga dana u Policijsku postaju Virovitica, pristupila je i 65 – godišnjakinja i prijavila prijevaru na isti način. U razgovoru sa 65 – godišnjakom, dobivena je informacija da su nepoznati počinitelji, također neutvrđenog dana pod izgovorom traženja podataka za popis stanovništva, došli do njezinih osobnih podataka, s kojom su dana 4. studenoga 2015. godine, bez njezinog znanja, sklopili dva pretplatnička ugovora sa tvrtkom iz Virovitice, nakon čega je oštećena na kućnu adresu, dobila račun u iznosu od 28 000 kuna. U oba slučaja, zaprimljene su kaznene prijave. 

Savjet građanima: 

 policija savjetuje građane da prilikom dolaska nepoznatih osoba na njihovu kućnu adresu, koji se predstavljaju kao popisivači stanovništva, provoditelji anketa, djelatnici raznih tvrtki ili ustanova, istima ne daju na uvid i preslikavanje svojih osobnih iskaznica ili drugih dokumenata, jer će na taj način izbjeći moguće prijevare. koje će te osobe u drugim tvrtkama počiniti u njihovo ime.    



Stranica