Tri KD nedozvoljene uporabe osobnih podataka i prijevare

Jučer, 14. siječnja, u Policijsku postaju Slatina, osobno su pristupili supružnici (66 i 61 godina) i prijavili kaznena djela prijevare. Provedenim obavijesnim razgovorima, došlo se do saznanja da je nepoznata osoba točno neutvrđenog dana

Jučer, 14. siječnja, u Policijsku postaju Slatina, osobno su pristupili supružnici (66 i 61 godina) i prijavili kaznena djela prijevare. Provedenim obavijesnim razgovorima, došlo se do saznanja da je nepoznata osoba točno neutvrđenog dana, došla do preslika njihovih osobnih iskaznica, te ih koristeći u mjesecu studenom 2015. godine, bez njihovih znanja, sklopila pretplatničke ugovore sa tvrtkom, te na temelju istih podigao ukupno 4 mobilna telefona na obročnu otplatu od 24 rate. U oba slučaja, zaprimljene su kaznene prijave. 

Također, istoga dana u Policijsku postaju Virovitica, pristupila je 79 – godišnjakinja i prijavila prijevaru na isti način. U razgovoru sa 79 – godišnjakinjom, dobivena je informacija da su nepoznati počinitelji neutvrđenog dana, došli u njezinu obiteljsku kuću s izlikom vršenja provjere podataka za parlamentarne izbore, te od iste zatražili osobnu iskaznicu, koju su kopirali nakon čega su dana 16. studenoga 2015. godine, bez njezinog znanja, sklopili dva pretplatnička ugovora sa tvrtkom, te 79 – godišnjakinji pričinili materijalnu štetu veću od 3200 kuna. Zaprimljena je kaznena prijava. 

Savjet građanima: 

 policija savjetuje građane da prilikom dolaska nepoznatih osoba na njihovu kućnu adresu, koji se predstavljaju kao popisivači stanovništva, provoditelji anketa, djelatnici raznih tvrtki ili ustanova, istima ne daju na uvid i preslikavanje svojih osobnih iskaznica ili drugih dokumenata, jer će na taj način izbjeći moguće prijevare. koje će te osobe u drugim tvrtkama počiniti u njihovo ime.    



Stranica