Prijevoz djece u vozilima

U utorak, 05. siječnja 2016. godine policijske službenice za prometnu preventivu policijske uprave...

U utorak, 05. siječnja 2016. godine policijske službenice za prometnu preventivu policijske uprave i Policijske postaje Orahovica su održale edukativno predavanje na skupnom roditeljskom sastanku roditelja polaznika dječjeg vrtića u Čačincima i polaznika „male škole“ u Čačincima na temu prijevoza djece u vozilima i sudjelovanja djece u prometu u svojstvu biciklista.

Na ovom roditeljskom sastanku su roditelji upoznati sa izmjenama zakonskih propisa koji se odnose na problematiku prijevoza djece u vozilima i prema kojima se djeca do 150 cm visine moraju u vozilu prevoziti korištenjem sigurnosnih sjedalica, osim djece najmanje visine 135 cm kada se prevoze na stražnjim sjedalima ukoliko su vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Osim sa zakonskim propisima roditelji su upoznati sa praktičnim savjetima vezanim uz prijevoz njihove djece u vozilima i posebno opasnostima prijevoza djece na nepropisan način ili u sigurnosnim sjedalicama koje se ne koriste sukladno uputama proizvođača.

Sa preventivnim aktivnostima usmjerenima na ovu problematiku se pokušalo utjecati na povećanje razine poštivanja zakonskih propisa već tijekom prošle godine kada su održana edukativna predavanja na roditeljskim sastancima u Pitomači, Suhopolju i Zdencima, te nadzor prijevoza djece u vozilima u Pitomači, Virovitici i Suhopolju.

Izvršenim nadzorima, kojima je obuhvaćen nadzor prijevoza oko 130 djece u osobnim automobilima je utvrđeno da se gotovo svako treće dijete u vozilu prevozi bez korištenja dječje sjedalice, pa čak i nevezano sigurnosnim pojasom, dok se gotovo polovica djece prevozi na način neodgovorajući uzrastu djeteta.

Iako su ovi podaci na razini prosjeka u Republici Hrvatskoj, u cilju poboljšanja stanja sa ovakvim i sličnim preventivnim aktivnostima će se nastaviti i u drugim dječjim vrtićima na cijelom području policijske uprave.

Zbog velikog povećanja problematike stradavanja djece u prometu u svojstvu biciklista na roditeljskom sastanku je skrenuta pozornost na opasnosti u prometu i na zakonske propise koji se odnose na ovu problematiku, a prema kojima djeca starosti do 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na biciklima, djeca starosti od 9 do 14 godina smiju sudjelovati u prometu na cesti samo u prisustvu osobe starije od  16 godina, dok stariji od 14 godina smiju sudjelovati u prometu na biciklima samostalno.



Stranica