Policajac maratonac - Glasnik istine

Dana 6. prosinca 2015 godine na potezu  Kokočak - Orahovica  održana je memorijalna utrka u dužini od 11 km u spomen na spomen na poginule hrvatske branitelje  poginule u oslobodilačkoj akciji  „Orkan 91 „. 

  Ovu utrku u sklopu  udruge  „Glasnici istine„ Virovitičko podravske županije,  istrčao je i policijski službenik PP Virovitica, Mario Kovač,  kojemu ova utrka nikako nije jedina manifestacija na kojoj je aktivno učestvovao.

  Mario Kovač , rođ.  04. prosinca 1972 godine,  od 1995 godine nalazi se u redovima policije, odnosno prometne policije Virovitica, a od 2008 god na poslovima kontakt policije, gdje osim obavljanjem redovnih policijskih zadaća upravo jednim dijelom i kroz sport ovo časno zanimanje nastoji približiti građanima i svojim aktivnim primjerom pokazati neraskidivu vezu između građana i policije. 

   Od najranije mladosti  aktivni je rekreativni sportaš, posvećen u većoj mjeri  timskim sportovima, a manjim dijelom trčanjem na duge staze sve do prijelomnog trenutka 2013 godine, kad je na nagovor prijatelja sudjelovao na tradicionalnoj utrci (polumaratonu)  Barcs - Virovitica i kad se „zaljubio“ u ovaj sport.

  Od tog dana počeo je aktivno samostalno sudjelovati  na svim utrkama ove vrste , sve dok nije upoznao članove udruge Virovitičko podravske županije „Glasnici  istine“,  koji se aktivno bave  humanitarnim radom kroz sport a  posebice trčanjem na tzv „duge staze“ i učesnici su gotovo svih utrka koje se održavaju na području cijele RH.

  Do sada je Mario kao član ove udruge sudjelovao i  istrčao više od 30 utrka diljem cijele države,  koje su istrčane u dužini od  10 do 86 km, a iako su one prvenstveno bile memorijalnog karaktera, ostvario je zavidne sportske rezultate .

  Od utrka na kojima je učestvovao  nekoliko njih su mu posebice ostale u sjećanju poput primjerice memorijalne utrke „  Vukovaru s ljubavlju“  u dužini od 36 km , od Osijeka do Vukovara, povodom Dana sjećanja na Vukovar, zatim utrka Vukovar –Tovarnik  (27 km)  povodom sjećanja na velečasnog Ivana Burik,  jedinog  ubijenog svećenika u Domovinskom ratu, te memorijalna utrka povodom sjećanja na 16 poginulih branitelja u šumi „Rosinjača“ , nedaleko grada Osijeka , kad je istrčao stazu dugu 25 km crtom bivše  bojišnice obrane grada, dok je u  ljetu 2015 godine istrčao  memorijalnu utrku  „Našice za Vukovar“ (32 km), povodom obljetnice odlaska 67 dragovoljaca s tog područja u obranu grada Vukovara,  kao i memorijalnu utrku „ Da se ne zaboravi Baranja „ u dužini od 41 km, posvećenu sjećanju na stradavanje i  progonstvo baranjaca tijekom Domovinskog rata.

  Od utrka koje je otrčao na području Virovitičko-podravske županije za istaknuti je memorijalnu utrku Slatina – Četekovac (17 km), posvećena žrtvama četničkog masakra u selima  Četekovac,  Balinci, Čojlug , kao i utrka Slatina – Voćin (27 km)   u spomen na osnutak 136 Slatinske brigade HV- a.

  Zasigurno najduža utrka koju je istrčao je utrka pod nazivom  „ Od zapada do istoka Županije virovitičko- podravske„, na relaciji Kladare – Stara Jošava,  zahtjevna etapna utrka od 86 km, koju je istrčao u cijelosti .  

U bliskoj budućnosti želja mu je istrčati utrke posvećene oslobodilačkim  akcijama  „Maslenica „   i „Bljesak“,  a kao kruna svih utrka na kojim je učestvovao volio bi  istrčati utrku Čavoglave – Knin posvećenu VRO „Oluja“, a naravno i nastaviti  učestvovati u svim utrkama na kojima je i dosad bio učesnik.

   Policijski službenik Mario Kovač će zasigurno ovim svojim primjerom utjecati i na druge policijske službenike, koji se žele afirmirati u raznim sportskim disciplinama  i na taj način promicati Ministarstvo unutarnjih poslova i kulturu zdravog života za sve ljude.



Stranica