Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

Prometne nesreće


     Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 18 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulim osobama, 7 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 2 osobe smrtno stradale, 2 su teško ozlijeđene i 7 je lako ozlijeđeno.
 

Prometne nesreće

     Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 18 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulim osobama, 7 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U tim su prometnim nesrećama 2 osobe smrtno stradale, 2 su teško ozlijeđene i 7 je lako ozlijeđeno. Dvije su prometne nesreće uzrokovali počinitelji koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola i jednu počinitelj koji je upravljao vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanje motornim vozilom. 

Utvrđeni prekršaji

     Ukupno je utvrđeno 369 prekršaja, od kojih 61 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 104 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

     Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,64 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 46 godina koji je upravljao vozilom u Gornjem Miholjcu u utorak oko 18,00 sati, a najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u utorak oko 11 sati u Lozanu gdje je vozačica osobnog automobila starosti 49 godine na dionici ceste gdje je ograničenje brzine kretanja vozila bilo 70 km/h upravljao utvrđenom brzinom od 129 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

     U proteklom tjednu je temeljem odredbi čl. 137. Prekršajnog zakona zadržana jedna  osoba zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i temeljem čl. 134. istoga Zakona uhićeno je 9 osoba; 6 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 2 zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedan zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje.

Pojačane mjere i akcije

     Od petka, 06. studenog do ponedjeljka 16. studenog 2015. godine se provode pojačane mjere nadzora vozača pod utjecajem alkohola povodom Martinja. U pojačanom postupanju po ovoj problematici je dana 07./08. studenog 2015. godine u vremenu od 22 do 06 sati na području policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. Kod 197 vozača je utvrđeno i sankcionirano 40 prekršaja, od kojih je 17 vozača zatečeno da upravlja pod utjecajem alkohola.



Stranica