Stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Od početka godine je na prometnicama ove policijske uprave evidentirana ukupno 381 prometna nesreća, 64 više nego u istom periodu 2014. godine. U tim prometnim nesrećama su smrtno stradale 4 osobe

Od početka godine je na prometnicama ove policijske uprave evidentirana ukupno 381 prometna nesreća, 64 više nego u istom periodu 2014. godine. U tim prometnim nesrećama su smrtno stradale 4 osobe, 32 su teško ozlijeđene i 162 lako, što u odnosu na godinu ranije predstavlja smanjenje broja smrtno stradalih za 5 osoba i povećanje broja teško i lako ozlijeđenih.

Pedeset i devet počinitelja prometnih nesreća je sudjelovalo u prometu pod utjecajem alkohola, 11 prije stjecanja prava na upravljanje i 5 za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja.

Od 4 prometne nesreće s poginulim osobama u 3 su smrtno stradali biciklisti, a osim 3 poginula biciklista još ih je 6 teško ozlijeđeno i 21 lako. Usporedbe radi, u istom periodu prošle godine smrtno stradalih biciklista nije bilo, a i 6 je manje lako ozlijeđeno. Dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim biciklistima su se dogodile utorkom između 11 i 12 sati, a sve 3 na području Virovitice i okolice.

Od 3 smrtno stradala biciklista dvoje su bila djeca mlađa od 9 godina, a djeca su od početka godine, nakon višegodišnjeg zadovoljavajućeg i sve povoljnijeg stanja sigurnosti po pitanju sudjelovanja i stradavanja djece u prometnim nesrećama, postala ugrožena kategorija sudionika u prometu jer je osim dvoje smrtno stradale djece još 3 teško ozlijeđeno i 14 je lako ozlijeđeno. U istom periodu prošle godine je sedmero djece lako ozlijeđeno. Petero teško stradale djece je sudjelovalo u prometnim nesrećama u svojstvu vozača bicikla ili pješaka, a samo jedno u svojstvu putnika u vozilu, dok je među lako ozlijeđenom djecom najveći broj putnika u vozilima.

Sukladno navedenom, podsjećaju se roditelji na obavezu propisanog prijevoza djece u vozilima, korištenjem dječje sjedalice ili postolja do 130 cm visine djeteta na stražnjem, odnosno do 150 cm na prednjem sjedalu, te obavezno vezanje djeteta u sjedalici, odnosno korištenje sigurnosnog pojasa, te poštivanje prometnih propisa koja se odnose na vožnju djece na biciklima, a prema kojima djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl, a od 9 do 14 godina starosti smiju sudjelovati u prometu na cesti na biciklima samo uz osobu stariju od 16 godina. Također se pozivaju vozači na povećanu pozornost na djecu pješake kojih je od početka školske godine veći broj na cestama na putu u školu i poštivanje njihovog prvenstva prolaska pri prelasku ceste, te smanjenje brzine kretanja vozila, posebno u blizini škola i na prilaznim pravcima školama.

Vozači bicikla i pješaci upućuju se na poseban oprez prilikom sudjelovanja u prometu, posebno u nadolazećim sve dužim noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, korištenje reflektirajućih prsluka, obavezno korištenje nogostupa ili biciklističkih staza i traka, kao i obavezno korištenja svjetala na biciklu od strane vozača bicikla i poštivanje svih prometnih propisa i pravila kojima je regulirano sudjelovanje u prometu pješaka i biciklista.

Policija je do sada poduzela niz preventivnih aktivnosti posebno usmjerenih prema biciklistima i djeci kao sudionicima u prometu; od edukativnog rada na temu sudjelovanja djece u prometu kojim su već godinama obuhvaćena sva predškolska djeca i učenici prvih razreda u sklopu akcije Poštujte naše znakove, tradicionalne akcije Sigurno u školu s HAKom, edukacije djece na temu vožnje bicikla u nizu škola, te edukacije roditelja na temu prijevoza djece u vozilima, dok je prema biciklistima na najugroženijem području bilo posebno usmjereno i represivno djelovanje.

Preventivne aktivnosti i akcije, samostalno ili u suradnji s drugim subjektima, policija će vrlo aktivno poduzimati i nadalje, a biti će posebno usmjereni prema djeci, mladima, ali svima drugima sudionicima u prometu, dok će represivno djelovanje i nadalje biti posebno usmjereno prema kategorijama sudionika u prometu i na prekršaje koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća, a to su prvenstveno upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i pod utjecajem alkohola.

Sve planirane aktivnosti policije će putem medija biti javnosti pravodobno najavljene i pozvani predstavnici medija da ih kvalitetno poprate i na taj način doprinesu propagiranju propisanog i poželjnog ponašanju u prometu, te podizanju prometne kulture svih sudionika u prometu na višu razinu, a samim time i smanjenje događanja prometnih nesreća i njihovih posljedica.



Stranica