Policija savjetuje: ne parkirati na obilježenim usmjerivačima prometa

Kako se u cijeloj Republici Hrvatskoj, učestalo radi na razvijanju prometa i prometne infrastrukture, tako je i Grad Virovitica, u zadnjih nekoliko godina, promijenio izgled svojih prometnica u smislu dobivanja kružnih tokova, koji su unaprijedili u ubrzali protočnost

 

Kako se u cijeloj Republici Hrvatskoj, učestalo radi na razvijanju prometa i prometne infrastrukture, tako je i Grad Virovitica, u zadnjih nekoliko godina, promijenio izgled svojih prometnica u smislu dobivanja kružnih tokova, koji su unaprijedili u ubrzali protočnost prometa. 

Međutim, gradnjom novih kružnih tokova, određeni vozači se nisu dovoljno informirali što predstavljaju pojedine oznake na cestama u blizini kružnih tokova. Gotovo svakodnevno se uočava učestalo kršenje prometnih propisa od strane pojedinaca, koji zaustavljaju i parkiraju svoja vozila na usmjerivačima prometa, odnosno na prometnim površinama na kojima se ne odvija promet. 

Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 80. st. 3., Vozač može zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima koja se nalaze na sredini kolnika samo ako su ta mjesta obilježena odgovarajućim prometnim znakom ili oznakom na kolniku kao mjesta za parkiranje vozila. U ovom slučaju, obilježene poprečne linije ili polja za usmjeravanje prometa nisu namijenjena za zaustavljanje i parkiranje vozila, jer nema prometnog znaka koji bi to omogućavao i zbog toga vozači čine prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 300 kuna

Konkretno, u Gradu Virovitica, najviše nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila je uočeno u Ulici S. Radića, između dva kružna toka, kod tzv. „Gljiva“, gdje vozači često ostavljaju parkirana vozila radi obavljanja kupnje u obližnjim trgovinama ili ljekarni, te  pritom parkiranje i zadržavanje takovih parkiranih vozila, ugrožava sigurnost cestovnog prometa, jer postoji velika vjerojatnost da bi moglo doći do neželjenih situacija, odnosno naleta vozila na vozača – pješaka, koji prelazi kolnik ili izlazi iz nepropisno parkiranog vozila.  

U cilju izbjegavanja daljnjih mogućih činjenja prometnih prekršaja, policija savjetuje sve vozače, koji su do sada kršeći prometne propise, parkirali svoja vozila na ovim dijelovima cesta i prošli bez sankcija i sve vozače koji imaju namjeru u budućnosti tamo parkirati, da to ne čine, jer vozila koja se tamo budu zatekla u činjenju prekršaja, biti će sankcionirana.



Stranica