Čačinci: u OŠ A. G. Matoša provedena zadnja komponenta programa "Živim život bez nasilja"

Jučer, 5. lipnja u OŠ A. G. Matoša u Čačincima, provedena je zadnja III komponenta preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“. 

 Ova komponenta je za razliku od predhodne dvije, gdje su učenicima kroz predstave bile predočene razne situacije nasilja, kao i koliko nasilje negativno utječe na pojedince, obitelj i skupine ljudi, te kako preventivno djelovati na pojavu nasilja, imala je za cilj vidjeti kako sami učenici vide cjelokupni preventivni program, te ih potaknuti da svoje viđenje cijele akcije, prenesu na svoje crteže i literarne radove, zbog čega su učenici pozvani na sudjelovanje u natječaju, tj. izradi crteža i literarnih radova s opisanom temom. 

Veliki broj likovnih i literarnih radova učenika 7. razreda, pristigao je pred šesteročlanu komisiju u sastavu Svjetlana Carić, pedagog OŠ Čačinci, Dražen Huzjak, policijski službenik za preventivu, Darko Samardžić, pedagog u OŠ Nova Bukovica, Andrea Prelog, učiteljica, Danijela Lokner, učiteljica i Alen Jurenac, donačelnik općine Čačinci, koja je imala veliki posao, kako bi stručnim odabirom, odabrala one najbolje. 

Provedenim bodovanjem svakog rada, odabrani su najbolji likovni radovi, gdje je 3. mjesto osvojio Karlo Valenčić, učenik 7a razreda, 2. mjesto pripalo je zajedničkom radu Marije Zupčić i Nives Maričić, učenicama 7a razreda, dok su 1. mjesto sa svojim zajedničkim radom, osvojile učenice 7b razreda, Martina Čilag, Marija Mečenero i Patricija Ognjenović.

Isto tako, pomno su odabrani i literarni radovi, gdje je 3. mjesto sa tekstom „Molim te ne diži ruku na mene“, osvojila Nives Maričić, 2. Mjesto pripalo je učenici Patriciji Ognjenović sa tekstom „Želim školu bez nasilja“, dok je 1. mjesto zasluženo dobila Tomislava Vengust iz 7.a razreda sa tekstom „Bila sam svjedok nasilja“. 

Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji uz priznanja, dobiti će prigodne nagrade, a najbolji radovi, biti će proslijeđen u MUP-a, Službi za prevenciju, gdje će konkurirati za najbolji rad na nacionalnoj razini. 

Veliki doprinos u provođenju ovog projekta uz policijskog službenika za prevenciju Dražena Huzjak, dala je koordinatorica cjelokupnog projekta, Pedagog iz OŠ A.G. Matoš Čačinci, gosp. Svjetlana Carić. 

Provođenjem završne komponente projekta Živim život bez nasilja može se zaključiti da je projekt u OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, vrlo uspješno proveden, s aktivnim angažmanom učenika, kao i njihovih razrednika te ostalih učitelja, uz iznimnu suradnju koordinatora škole i Policijske uprave.

U radu s učenicima vidljiv je pozitivan utjecaj dobivenih znanja i informacija kroz provedene tri komponente projekta na formiranju njihovih stavova i razmišljanja o problemu nasilja, te u promoviranju nenasilnog rješavanje sukoba, tolerancije i nediskriminacije.



Stranica