Obilježena 20. obljetnica masakra u Četekovcu, Čojlugu i Balincima

Jučer 4. rujna u mjestu Četekovac, obilježena je 20. godina od tragičnog ratnog stradavanja hrvatskog naroda, kada su srpske paravojne snage u mjestima Četekovac, Čojlug i Balinci, mučki masakrirale i ubile 24 mještana od kojih su dvoje bili hrvatski policajci, koji su u to vrijeme bili u obrani tih sela. Na komemorativnom skupu za poginule na mjesnom groblju u Četekovcu, uz obitelji stradalih

Jučer 4. rujna u mjestu Četekovac, obilježena je 20. godina od tragičnog ratnog stradavanja hrvatskog naroda, kada su srpske paravojne snage u mjestima Četekovac, Čojlug i Balinci, mučki masakrirale i ubile 24 mještana od kojih su dvoje bili hrvatski policajci, koji su u to vrijeme bili u obrani tih sela. Na komemorativnom skupu za poginule na mjesnom groblju u Četekovcu, uz obitelji stradalih, okupilo se mnoštvo građana, kao i predstavnika državnih vlasti, tj. Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, gosp. Predrag Matić, Izaslanik Hrvatskog sabora i Saborski zastupnik gosp. Josip Đakić, Izaslanik Ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gosp. Zoran Komar,  Izaslanik  Ministra unutarnjih poslova, gosp. Dr. Josip Mihaljević sa predstavnicima PU virovitičko podravske, predstavnik Ministarstva obrane i oružanih snaga RH brigadni general gosp. Zvonko Peternel, Župan virovitičko – podravski gosp. Tomislav Tolušić, predstavnici lokalne samouprave, te brojne Udruge proizašle iz domovinskog rata. Od strane brojnih izaslanstava na spomen obilježje, koje je u čast poginulim podignuto na mjesnog groblju u Četekovcu, položeni su vijenci i odana počast palim žrtvama. Za govornicu koja je bila postavljena neposredno uz spomen obilježje prvi je izišao načelnik Općine Mikleuš gosp. Milan Dundović, koji je dao uvod tragičnom događaju i oštrim riječima osudio masakr, koji su nad nedužnim civilima i policajcima počinili zločinci iz papučkih sela, a nakon njega su za govornicu izišli i ostali govornici,  Župan Virovitički gosp. Tomislav Tolušić, gosp. Zoran Komar, gosp. Predrag Matić, te gosp. Josip Đakić.

Svi govornici u svom govoru, pružajući sućut obiteljima stradalih, jasno su osudili ovaj strašni masakr na nedužnim civilima, ogorčeni zašto do danas niti jedan zločinac nije kažnjen za ovo zlodjelo. Kako je u pojedinim govorima isticano, povod srbočetničkim hordama za počinjenje ovog zločina, bila je ta što su žrtve masakra bile hrvatske nacionalnosti i zato što su nosili hrvatska imena i prezimena i kao takve ih je trebalo izbrisati sa ovih prostora i uništiti sve što je hrvatsko. Također, istaknuli su kako će se i dalje svim sredstvima boriti, da ih stigne ruka pravde  jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.

Kraj komemorativnog skupa, obilježen je riječima utjehe i molitve, koje je  svim nazočnim, uputio je Župnik župe BDM iz Nove Bukovice Dražen Akmačić.



Stranica