Stanje u prometu tijekom proteklog tjedna

Protekli tjedan na području Policijske uprave virovitičko-podravske ukupno je utvrđeno 452 prekršaja, od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirano je 5 prometnih nesreća, 3 s ozlijeđenim osobama u kojima su 4 osobe zadobile lakše tjelesne ozljede te 2 s materijalnom štetom. U jednoj prometnoj nesreći počinitelj je napustio mjesto događaja, a i drugoj prometnoj nesreći vozač je bio pod utjecajem alkohola.
 
Najteža prometna nesreća sa ozlijeđenim osobama dogodila se dana 11. listopada, oko 10,55 sati, u Špišić Bukovici, kada je 77-godišnji vozač osobnog automobila, zbog neprilagođene brzine kretanja udario u teretno vozilo ispred sebe, koje je bilo zaustavljeno na kolničkoj traci radi propuštanja vozila iz suprotnog smjera a radi daljnje namjere skretanja u lijevo na putni most gdje je došlo do odbacivanja teretnog vozila na putnu bankinu a osobni automobil se nakon rotacije zaustavio na kolniku.  Vozači  su zadobili lakše tjelesne ozljede.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 452 prekršaja, od kojih 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 75 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 78 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 106 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 5 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom i dr.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 4,07 g/kg je utvrđena kod vozača starosti 46 godina koji je zatečen kako upravlja biciklom, u subotu, 12. listopad 2024. godine u 16,40 sati u mjestu Bušetina.
 
Najveća brzina kretanja vozila od 145 km/h, utvrđena je „presretačem“, u petak, 11. listopada 2024. godine u 10,14 sati, van naselja u neposrednoj blizini mjesta Lozan, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 90 km/h, tom brzinom upravljao je 39-godišnji vozač osobnog automobila domaćih reg.oznaka.
 
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije  osobe, jedna zbog vožnje pod utjecajem alkohola a druga zbog odbijanja testiranja na opojna sredstva. Jedna je osoba zadržana osoba temeljem čl.137. Prekršajnog zakona.
 
Tijekom proteklog tjedna, bila je provedena akcija na distrakciju na području cijele PU. Kontrolirano je 138 vozila i vozača,  a utvrđena su 72 prekršaja od toga 20 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje.
 

Stranica