U prometu uhićena dvojica muškaraca zbog alkohola

U subotu u redovnom nadzoru prometa na području Policijske uprave virovitičko-podravske dva vozača su uhićena zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola

FOTO: ilustracija

U subotu, 5. listopada, policijski službenici su u Pitomači, oko 13,25 sati, u redovnom nadzoru prometa kontrolirali 50-godišnjeg vozača osobnog automobila koji nije poštivao vidno postavljen prometni znak obaveznog smjera i nije koristio sigurnosni pojas. Izvršenim alkotestiranjem kod njega su utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 2,15 g/kg, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.
Zbog počinjenih prekršaja 50-godišnjaku je određena mjera opreza zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od osam dana, a protiv njega je podnesen optužni prijedlog Općinskom sudu u Virovitici. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za utvrđeni prekršaj upravljanja vozilom na cesti pod utjecajem alkohola propisana je novčana kazna u rasponu od 1320,- do 2650,- eura ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja vozilom i negativni prekršajni bodova dok je za ostale prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 190,- eura.
 
Također u subotu, ali u Slatini, oko 21,30 sati, u redovnom nadzoru prometa kontroliran je 27-godišnji strani državljanin, na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj, koji je upravljao teretnim vozilom, u vlasništvu poljoprivredne zadruge, prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola. Izvršenim alkotestiranjem policijski službenici su 27-godišnjaku utvrdili  koncentraciju alkohola u organizmu od 1,97 g/kg, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je za upravljanje vozilom na cesti pod utjecajem alkohola predviđena novčana kazna u rasponu od 1320,- do 2650,- eura, zabrana upravljanja vozilom ili kazna zatvora do 60 dana, dok je za upravljanje vozilom prije stjecanja prava propisan novčana kazna također u rasponu od 1320,- do 2650,- eura ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja vozilom i negativni prekršajni bodova, stoga protiv 27-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga Općinskom sudu u Virovitici.
Vlasniku vozila, odnosno odgovornoj osobi u poljoprivrednoj zadruzi, će biti izdano adekvatno pismeno zbog utvrđenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer je dozvolila upravljanje vozilom osobi prije stjecanja prava na upravljanje i pod vidnim utjecajem alkohola za što je predviđena novčana kazna u rasponu od 390,- do 920,- eura.

Stranica