Stanje u prometu tijekom proteklog tjedna

U mjestu Pitomača, oko 19,03 sati u subotu, kod 44-godišnje vozačice bicikla utvrđena je najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,41 g/kg

FOTO: PU virovitičko-podravska

Prometne nesreće
Tijekom proteklog tjedna evidentirano je 11 prometnih nesreća, 1 s ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba zadobilo LTO te 10 s materijalnom štetom. U 4 prometne nesreće počinitelji su napustili mjesto događaja te su 3 počinitelja naknadno pronađeno. Niti u jednoj prometnoj nesreći vozači nisu bili pod utjecajem alkohola.

Jedina prometna nesreća sa ozlijeđenim osobama dogodila se dana 21. kolovoza, oko 16,10 sati, u Slatini, kada je 64-godišnja vozačica OA pretjecala skup vozila - traktor, kojemu su bile pridodane dvije neregistrirane prikolice te je iz faze pretjecanja odmah započela radnju skretanja udesno u smjeru kolnog ulaza uslijed čega je desnim bokom osobnog automobila udarila u prednji lijevi kotač traktora, nakon čega je izgubila nadzor nad vozilom i sa istim sletjela u zapadni putni kanal, gdje je došlo do prevrtanja osobnog automobila na krov i zaustavljanja istog putnom kanalu. Vozačica OA zadobila je LTO.
 
Utvrđeni prekršaji
Ukupno je utvrđeno 298 prekršaja, od kojih 20 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 95 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 62 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 36 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme isteka važenja prometne dozvole ili tehnički neispravnim vozilom i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,41 g/kg je utvrđena kod vozačice starosti 44 godine koja je zatečena kako upravlja biciklom, u subotu, 23. kolovoza 2024. godine u 19,03 sati u mjestu Pitomača.
 
Najveća brzina kretanja vozila od 124 km/h, utvrđena je starionarnom kamerom kraj ceste u subotu, 24. kolovoza 2024. godine u 11,56 sati u Suhopolju, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 60 km/h, tom brzinom upravljao je vozač osobnog automobila domaćih reg.oznaka.
 
Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 
Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su dvije  osobe zbog vožnje pod utjecajem alkohola od kojih je jedna osoba upravljala vozilom i prije stjecanja prava na upravljanje. Zadržanih osoba temeljem čl.137. Prekršajnog zakona nije bilo.
 
Tijekom proteklog tjedna, bila je provedena akcija „četiri ubojice u prometu“ na području PP Slatina. Kontrolirano je 17 vozila i vozača,  a utvrđeno je 13 prekršaja.
 

Stranica