U prometnim nesrećama ozlijeđeni biciklisti

Na području Policijske uprave virovitičko-podravske u prometnim nesrećama ozlijeđeni biciklisti

FOTO: ilustracija

​U utorak, 6. kolovoza su na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirane 3 prometne nesreće, od kojih 2 sa nastradalima u kojima su ozlijeđeni biciklisti.

Oko 14 sati je u Golom Brdu teško ozlijeđen 74-godišnji vozač bicikla koji je dolaskom do križanja skretao u lijevo i pri tome oduzeo prednost prolaska teretnom automobilu koji je nailazio iz suprotnog pravca. Od udara prednjeg dijela teretnog vozila u desnu stranu bicikla i biciklistu, zajedno su odbačeni na kolnik ispred teretnog automobila. Biciklista je pri tome teško ozlijeđen, zbog čega je prevezen u Opću bolnicu Virovitica na daljnje liječenje.

Drugi biciklista je lako ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 19,20 sati u Virovitici, na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Trga Lj. Patačića.
Ovaj 53-godišnji vozač bicikla je započeo sa skretanjem u lijevo na križanju, a da se nije uvjerio da o može učiniti na siguran način. U tom trenutku je u fazi pretjecanja bicikliste bio 17-godišnji vozač motocikla koji je upravljao vozilom koristeći zaštitnu kacigu na propisani način. Od udarca prednjeg dijela motocikla u stražnju lijevu stranu bicikla su oba vozača pala na kolnik. Vozač bicikla je u ovoj prometnoj nesreći lako ozlijeđen, dok motociklista nije nastradao.

Ove godine je na prometnicama Virovitičko-podravske županije teško ozlijeđeno 6 i lako ozlijeđeno 9 biciklista, a većinu prometnih nesreća u kojima su sudjelovali su biciklisti uzrokovali. Sudionici na biciklima su na području naše županije već dugi niz godina posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu, pa se prema ovoj kategoriji sudionika u prometu poduzimaju pojačane preventivne i represivne aktivnosti u cilju povećanja njihove sigurnosti.

Zato se ponovno svi vozači bicikla upućuju na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i propisa koje biciklisti pri sudjelovanju u prometu imaju obavezu poštovati kao i svi ostali sudionici u prometu, pa tako i obavezu poštivanja pravila prednosti prolaska, a prije obavljanja svih radnji biciklom se moraju dobro uvjeriti da to mogu učiniti na siguran način za sebe i ostale sudionike u prometu.
 

Stranica