Preventivna projekt „Zdrav za 5“

U osnovnim školama Ivane Brlić -Mažuranić u Virovitici i Područnoj školi u Milanovcu proveden preventivni projekt „Zdrav za 5“

FOTO. PU virovitičko-podravska

Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske i Policijske postaje Virovitica u suradnji s učiteljima i učenicima osnovne škole proveli su dvije akcije vezane uz očuvanje okoliša. Nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“ sastoji se od dvije komponente, prva komponenta projekta vezana je uz prevenciju ovisnosti, a druga komponenta projekta koja se trenutno provodi je zaštita okoliša i prirode.

Prva akcija provedena je u Područnoj školi Milanovac, 8.svibnja uz pomoć policijskih službenika Ane Kratohvil Katić i Ivice Blaževića. Svi učenici od 1.- 4. razreda, njihove učiteljice i učitelji, dali su svoj doprinos akciji. Dan za okoliš je započeo na igralištu na kojemu su učenici ponovili koja je razlika između smeća i otpada, što se odlaže u koji spremnik, a potom su učenici, podijeljeni u 5 skupina trčali poligon, uzimali otpad iz velike kutije s otpadom i odlagali otpad u odgovarajući spremnik (papir, plastika, staklo, biootpad, baterije i metal). Njihove učiteljice i učitelji pokazali su im kako prije odlaganja otpada i recikliranja neki predmeti mogu poslužiti za igru i zabavu. Učenici su igrali križić-kružić s plastičnim čepovima, gađali kamenčićima prazne limenke i izrađivali zvečke od malih plastičnih boca (uz dodatak riže, suhe leće, kamenčića). Nakon igranja posadili su cvijeće oko škole i dan završili gledanjem animiranog filma Ozzy Ozon. Učenici sedmih razreda s učiteljicama svoj doprinos očuvanju okoliša dali su 16. svibnja kada je provedena akcija čišćenja okoliša oko matične škole i sportske dvorane.

Kada brinemo o okolišu, brinemo i o vlastitom zdravlju.

Stranica