Manje oružja, manje tragedija

Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima!!!

FOTO: ilustracija

U protekla dva tjedna na području Policijske uprave virovitičko-podravske pronađena su i dragovoljno predana razna neeksplodirana eksplozivna sredstva, oružje i streljivo. Policijski službenik protueksplozijske zaštite je preuzeo pronađena i predana eksplozivna sredstva i pohranio ih u skladište policijske uprave do uništenja. Pronađene su:
  • Ručne bombe M75 - 6 komada,
  • Ručne bombe M50 - 3 komada,
  • TNT eksploziv - 1200 g,
  • Razne vrste streljiva - 100 komada,
  • Topničko streljivo - 2 komada,
  • Minobacačke granate - 2 komada,
  • Strojnica PPS41 uz pripadajući spremnik „bubanj“.
 
Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.
„Manje oružja, manje tragedija“ - preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.
Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.
Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.
 
Radi više informacija nazovite besplatni info telefon 0800 88 92, te se upoznajte s preventivnim alatima i  uključite se  u Kampanju.
 
Facebook stranica Kampanje:
https://web.facebook.com/ManjeOruzjaManjeTragedija

Stranica