Računalne prijevare

Elektroničke i tekstualne poruke, telefonski pozivi i pisma koje vam upućuju prevaranti često su uvjerljivi i izgledaju vjerodostojno, stoga je nužno biti na oprezu u slučaju da naiđete na nešto sumnjivo, više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj

FOTO: PU virovitičko-podravska

Policijska postaja Virovitica provodi kriminalističko istraživanje za kazneno djelo računalne prijevare koje je izvršeno pomoću virusa postavljenog na „Metamask“ - internetski virtualni digitalni novčanik za kriptovalute. Oštećeni 44-godišnjak u virtualnim digitalnim novčanicima posjedovao je nekoliko desetaka coinova - novčića, u protuvrijednosti nekoliko tisuća eura, koji su mu otuđeni.
Policija traga za počiniteljima, protiv kojih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.
 
Računalne prijevare su sve češće i razni su načini izvršenja.
Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web herojOno što vam uvijek mora biti sumnjivo:
 
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (preslike ili fotografije osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći,
  • obećanja o brzoj zaradi novca bez posla,
  • nepersonalizirane poruke,
  • mnoge ovakve elektronske poruke napisane su VELIKIM SLOVIMA,
  • budite oprezni ako završite na internetskoj stranici na kojoj su vidljivi loša gramatika, pravopis ili niska razlučivost.

Policijska uprava virovitičko-podravska u sklopu kampanje „Web heroj“  intenzivno provodi predavanja učenicima, roditeljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama i članovima udruga s područja županije. Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić i policijska službenica Policijske postaje Orahovica Kristina Bošnjak tako su u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Zdencima educirale roditelje i profesore o mogućim kibernetičkim prijevarama u sklopu provođenja kampanje Ministarstva unutarnjih poslova Web heroj. Kampanja se provodi pod sloganom ''Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba'', a provodi se kako bi se što veći broj građana upoznao s pojavnim oblicima kibernetičkog kriminaliteta, opasnostima te mjerama za prevenciju i zaštitu.

Predavanje je također održano i članovima udruge HVIDR-a Slatina i Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Općine Nova Bukovica, na kojem su prisustvovali brojni hrvatski branitelji, predsjednici i članovi braniteljskih udruga, ali i predstavnici institucija i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Virovitičko-podravske županije

Edukacijom i informiranjem kroz preventivnu kampanju povećavamo otpornost građana na kibernetičke prijetnje.
 
Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.


 

Stranica