Manje oružja, manje tragedija

Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima!!!

FOTO. ilustracija

Jučer, 14. prosinca, u policijske postaje na području Policijske uprave virovitičko-podravske dragovoljno je predano nedozvoljeno držano oružje i streljivo, izvršenim detaljnim pregledom vraćenog oružja i streljiva utvrđena je marka i kalibar:
 • Zračna puška marke „Slavia 620“ call 4,5 mm,
 • Plinski revolver marke „Mauser K50“ call 9 mm,
 • Ručna bomba model M75,
 • Topničko streljivo call 20 mm.
 
Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.
 
Obavještavamo sve građane kako će Policijska postaja Orahovica provoditi preventivnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu operativne akcije „MIR I DOBRO“.
 
Preventivna kampanja će se provoditi ispred prostorija domova Dragovoljnih vatrogasnih društava prema rasporedu:
 • 18. prosinac 2023. godine
  • 8,00 -10,00 sati u Orahovici,
 • 19. prosinac 2023. godine
  • 8,00 - 9,00 sati u Čačincima,
  • 9,00 - 10,00 sati u Zdencima,
  • 10,00 - 11,00 sati u Crncu,
  • 11,00 - 12,00 sati u Velikom Rastovcu.
 
 
„Manje oružja, manje tragedija“ - preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizmakroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.
Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.
 
Radi više informacija nazovite besplatni info telefon 0800 88 92, te se upoznajte s preventivnim alatima i  uključite se  u Kampanju:
 • Facebook stranica Kampanje:
 
https://www.facebook.com/Manje-oru%C5%BEja-manje-tragedija-101855678364946/
 

Stranica