U nedjelju u dvije prometne nesreće sudjelovala djeca na biciklima

U nedjelju, 18. lipnja su na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirane 2 prometne nesreće u kojima su sudjelovala 3 sudionika na biciklima, od kojih dvoje djece


U 08,45 sati se u Virovitici dogodila prometna nesreća u kojoj je 67-godišnja vozačica električnog bicikla lako ozlijeđena. Do sudara dva bicikla je došlo kada 11-godišnji biciklista, koji se kretao nogostupom i isključio se iz prometa na zelenu površinu uz cestu, kod uključivanja u promet u namjeri prelaska preko kolnika nije propustio sva vozila koja su se kretala cestom, pri čemu je došlo do sudara dva bicikla i pada biciklistice na kolnik.
Druga prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo dijete na biciklu se dogodila u 17,30 sati u Orahovici. Ovaj nalet na biciklistu se dogodilo pri pokušaju uključivanja u promet 29-godišnjeg vozača osobnim automobilom, pri čemu nije propustio sve sudionike u prometu koji su se kretali prometnom površinom na koju se uključuje, uslijed čega je došlo do udara osobnog automobila u bicikl kojim se nogostupom kretao 12-godišnji biciklista. U ovoj prometnoj nesreći je dijete koje je upravljalo biciklom lako ozlijeđeno.

Niti jedno dijete sudionik ove dvije prometne nesreće prilikom upravljanja biciklom nije koristilo biciklističku kacigu, koju su sukladno odredbama čl. 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama obavezni koristiti vozači bicikla mlađi od 16 godina.
Također, niti jedno dijete sudionik ovih prometnih nesreća nije ispunjavalo uvjete za samostalno sudjelovanje u prometu na biciklima iz čl. 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklima na cesti, osim djece s navršenih 9 godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija do 9 godina u pratnji osobe koja navršila 16 godina.

Obzirom da su pred nama posljednji dani školske godine i početak ljetnih praznika tijekom kojih je još učestalija vožnja djece biciklima, podsjećaju se roditelji na zakonske odredbe kojima je propisano sudjelovanje djece u prometu na biciklima i sve zakonske odredbe i prometna pravila kojima je regulirano sudjelovanje biciklista u prometu, kako bi se izbjegle ovakve i slične prometne nesreće i stradavanje djece biciklista u prometnim nesrećama.

Stranica