Učestali naleti na divljač

Tijekom 2022. godine zabilježeno je 229 sudara vozila sa divljim životinjama, najčešće tijekom noćnih uvjeta vožnje, a u prva tri mjeseca 2023. godine 42 događaja

FOTO: ilustracija

U utorak, 28. ožujak na području Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirana su dva događaja sudara vozila sa divljim životinjom na cesti.

Na obilaznici izvan naselja, kod grada Slatine, oko 16,45 sati iz putnog kanala na kolnik je istrčao srnjak i udario u lijevi bočni dio teretnog automobila kojima je upravljao strani državljanin. Nekoliko sati kasnije, oko 19,45, kod mjesta Kapela Dvor iz putnog kanala na kolnik je iskočila srna. Dolazeći vozaču osobnog automobila s lijeve strane, srna je udarila u prednji dio vozila, a od udara je odbačena na zelenu površinu s desne strane kolnika. U oba događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, vozači su alkotestirani bez reakcije na alkohol i nisu utvrđeni elementi prekršajne odgovornosti, a na vozilima je nastala materijalna šteta. Nakon udara vozila srna i srnjak su uginuli i preuzeti su od mjesno nadležnih lovačkih udruga.

Tijekom 2022. godine zabilježeno je 229 sudara vozila sa divljim životinjama, najčešće tijekom noćnih uvjeta vožnje - 166 događaja. U svim događajima nastala je materijalna šteta, a samo u jednom je osoba zadobila teške tjelesne ozljede. Divlje životinje koje su najčešće sudjelovale u sudarima s vozilima su srneća divljač – 143 događaja, jelenska divljač – 23, lisica – 17, učestali su veprovi, jazavci, zečevi dok je u jednom događaju nastradao dabar. U Orahovici, u naseljenom području, zabilježeno je 13 događaja, a u Pitomači – 9. Na državnoj cesti – 34  kod Slatine zabilježeno je 14 događaja, dok je na relacijama oko Lukača zabilježeno 40 događaja. U prva tri mjeseca 2023. godine zabilježena su 42 događaja, najčešće srneća divljač 22 i ponovno je u jednom događaju sudjelovao dabar.
 
Savjet vozačima:
 
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, upozoravamo vozače da budu maksimalno oprezni na cestama te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti u cilju pravovremenog uočavanja životinja te pravovremenog reagiranja i izbjegavanja naleta na iste. Pogotovo na dionicama cesta nakon prometnih znakova upozorenja „divljač na cesti“, jer su na tim područjima učestale migracije divljači.
 

Stranica