Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na turističkim lokacijama

Jučer, 25. kolovoza u konferencijskoj dvorani Policijske uprave virovitičko-podravske, policijska službenica za prevenciju, gđa. Ana Kratohvil Katić, provela je predstavljanje preventivnog projekta „Sprječavanje spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece

Jučer, 25. kolovoza u konferencijskoj dvorani Policijske uprave virovitičko-podravske, policijska službenica za prevenciju, gđa. Ana Kratohvil Katić, provela je predstavljanje preventivnog projekta „Sprječavanje spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama“ g. Josipu Mikolčiću i g. Luki Sabo, djelatnicima Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.
 
U skladu s Nacionalnim planom za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, za razdoblje od 2022. do 2027. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, provoditi će preventivne mjere koje će osvještavati djelatnike u turizmu o kriminalitetu spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na turističkim lokacijama.
 
Republika Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija u koju dolaze brojni turisti, a zadnjih godina je i Virovitičko-podravska županija postala sve posjećenija, ali među turistima mogu biti i osobe koje dolaze ciljano radi spolnog iskorištavanja djece.
U cilju suzbijanja ove vrste kriminaliteta potrebno je educirati djelatnike u turizmu o načinima počinjenja i uređajima koje počinitelji koriste. Seksualna zlostavljanja djece posebno su teška kaznena djela koja imaju dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve. Ta kaznena djela povređuju djecu, ali uzrokuju i znatnu i dugoročnu društvenu štetu. 
Osim neposrednog kontakta počinitelja sa djetetom, zahvaljujući tehnologiji počinitelji mogu lakše nego ikad prije stupiti u kontakt s djecom, mamiti ih na susrete, dijeliti slike zlostavljanja, a pri tome sakriti svoj identitet.
Kazneni zakon RH propisuje kazne za svakog tko snima, proizvodi, nudi, čini dostupnim, distribuira, širi, uvozi, izvozi, pribavlja za sebe ili drugoga, prodaje, daje, prikazuje ili posjeduje snimke ili fotografije na kojima su prikazani spolni organi djeteta ili je dijete (mlađe od 18 godina) prikazano u seksualno eksplicitnom ponašanju ili svjesno pristupanje takvom sadržaju čini kazneno djelo.
Suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece mora se voditi na brojnim područjima, uključujući i u društvu u cjelini. Stvarni napredak može se postići samo ako se pojača rad na sprečavanju, prijavljivanju, upućivanju, istrazi, zaštiti i identifikaciji, obradi i praćenju svakog pojedinog slučaja.
Preventivne aktivnosti ovoga projekta nastaviti će se po lokalnim turističkim zajednicama naše županije.
Što građani mogu učiniti?
Osim dolaskom u policijsku postaju ili pozivom na broj 192, saznanja o svim vrstama zlostavljanja djece mogu se policiji prijaviti i putem on line aplikacije Red Button.
 
 
 
 
 
 

Stranica