Slatinski Drenovac: Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika SJP "Rode" Mire Koščaka

U subotu, 11. lipnja u Slatinskom Drenovcu, u organizaciji Udruge SJP ”Orao” Orahovica – Našice obilježena je 30. obljetnica pogibije Mire Košćaka pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske ”Rode”

FOTO: PU virovitičko-podravska

U subotu 11. lipnja u Slatinskom Drenovcu, u organizaciji Udruge SJP ”Orao” Orahovica – Našice, obilježena je 30. obljetnica pogibije Mire Košćaka pripadnika Specijalne jedinice policije PU varaždinske ”Rode”, koji je poginuo kada je vozilo, u kojem je bio kao dio ekipe "Roda" koje su čistile teren od mina, na šumskom putu naletjelo upravo na jednu od mina pri čemu su njegova četiri prijatelja teško ranjena.

Obljetnici su nazočili majka i sestra poginulog Mire, Božica i Vesna, njegovi suborci i ratni prijatelji, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Anto Krišto, izaslanik župana VPŽ Mato Bubaš, načelnik općine Sračinec iz koje je Košćak došao na teren u Slatinski Drenovac, Božidar Novoselec te predsjednik Vijeća te općine Kruno Lukačić, izaslanik načelnika općine Čačinci, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Tomić, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević sa zamjenikom Nenadom Križićem i suradnicima, te mnoštvo hrvatskih branitelja članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije.

U ime organizatora, Udruge ”Orao” obratio se predsjednik Davor Solić.: "30 godina je prošlo od Mirine pogibije, tužnog trenutka u kojem je mladi čovjek položio život na oltar Domovine kada je rat na ovom području gotovo prošao. Mi smo ovdje da pokažemo kako se niti jedno ime hrvatskog branitelja neće zaboraviti, kako će ime Mire Košćaka vječno biti u našim srcima i kako ćemo mu vječno biti zahvalni za sve što je učinio".
 
Mirin suborac, tajnik udruge SJP ”Rode” Ivo Loborec kroz suze i tugu prisjetio se svog prijatelja: "Radili smo pretres terena na ovom području, a moj dio tima je bio nešto dalje. Preko radio veze smo čuli eksploziju i saznali smo da smo napadnuti i da se dogodila tragedija. Moram reći da je sreća u nesreći bila da su ti dečki bili u starom policijskom Land Roveru jer da je recimo bio pinzgauer koji je bio iza njega gdje je bilo 11 naših Roda, sve bi otišlo u zrak. Ovdje su s nama dečki koji su bili neposredni sudionici te akcije, Rajko Horvat i Darko Škrinjar koji su bili u vozilu odmah iza i živi su svjedoci ove strahote. Mi danas ovdje svjedočimo i svjedočit ćemo dok god budemo mogli, a moram reći da smo osnovali Klub mladih Roda koji će nastaviti našim tragom na što smo posebno ponosni".

Načelnik Sračineca Božidar Novoselec bio je Mirin prijatelj i prisjetio se njihovih posljednjih zajedničkih trenutaka: "Miro je bio dječak, samo 22 godine, vedar i omiljen svugdje u društvu, istinski uspješan sportaš i prekrasan čovjek. Kada je otišao rekao je kako planira svadbu kada se vrati, imao je tada nerođeno dijete, koje eto nikada nije vidio. Majka je izgubila sina, sestra brata, djevojka momka, a dijete oca te suborci i prijatelji velikog i hrabrog prijatelja. Mogu samo reći, Miro, hvala ti! ".

Izaslanik načelnika općine Čačinci Alena Jurenca, predsjednik Vijeća Tomislav Tomić izrazio je duboko poštovanje prema obitelji Mire Košćaka i njegovim suborcima: "Općina Čačinci vječno će biti zahvalna ovom mladom momku koji je svojim životom platio čišćenje našeg terena od četničkih mina. Njegova žrtva je izuzetno velika, ali isto tako njegova žrtva je sve nas i danas okupila, zbližila i sprijateljila i da, iza nas ostaju djeca i zato sam siguran da će ovo mjesto i dalje okupljati hrvatske branitelje, njihovu djecu i da ćemo znati cijeniti žrtvu Mire Košćaka i svih hrvatskih branitelja".

Izaslanik župana VPŽ, predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš zahvalio je svim organizatorima obljetnice na ustrajnosti organizacije sjećanja na ovog heroja. 

"Prisjećamo se svih događanja kroz Domovinski rat, naše odlučnosti da bez obzira odakle došla zapovijed svi smo uvijek išli gdje je trebalo bez imalo pogovora. Tako je i Miro otišao prema zapovjedi ovdje, nažalost ostavio svoj mladi život, ali i ponos svima nama i svima koji su ga znali. Neka mu je vječna slava i hvala", rekao je Bubaš.

Na kraju se obratio izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto: "Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek stoji iza svake ovakve obljetnice i drago mi je da sam danas osobno ovdje kako bih se i sam poklonio žrtvi ovog mladića koji je ostavio svoj mladi život za slobodnu Hrvatsku. Ono što mogu reći je da se nadam kako će ovo spomen obilježje vječno biti podsjetnik i na Miru i na sve hrvatske branitelje i Domovinski rat kojim smo stvorili našu lijepu Domovinu".

Na samom kraju predsjednik UHBDR PPO 1990. – 1991. Miroslav Buneta obratio se nazočnima te naglasio kako je udruga ispunila obećanje.

"Obećali smo kako ćemo spomen pločom obilježiti točno mjesto pogibije mire Košćaka i to smo učinili uz pomoć mnogih dobrih ljudi i njihovih tvrtki i ovim im se putem od srca zahvaljujem. Pozivam vas da zajedno obiđemo to područje i poklonimo se Miri na mjestu gdje je i poginuo", rekao je Buneta nakon čega su se svi nazočni uputili šumskim putem na mjesto Košćakove pogibije te mu odali dužno poštovanje i zahvalnost.

Stranica