Vožnje opasnim brzinama

Obzirom da je brzina jedan od 4 najčešća ubojice u prometu policijski službenici će i nadalje vršiti pojačani nadzor brzine svim raspoloživim uređajima za nadzor brzine i na svim lokacijama koje se ističu kao kritične

Nakon što je u nedjelju poslijepodne u Slatini utvrđeno da je mladi vozač upravljao vozilom brzinom 101 km/h, što je brzina za 50 km/h veća od ograničenja na toj dionici ceste, u ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine u 9 sati su policijski službenici u posadi policijskog presretača na D538, odnosno dijelu državne ceste između Brezika i Lipovca utvrdili brzinu kretanja osobnog automobila kojim je upravljao vozač starosti 29 godina od 138 km/h. Kako je na tom dijelu ceste izvan naselja ograničenje brzine kretanja vozila 90 km/h i ovaj vozač je prekoračio brzinu za gotovo 50 km/h.

Iz proteklog tjedna su već u postupku procesuiranja prekršaji upravljanja vozilom brzinom od 106 km/h koje je u srijedu i četvrtak utvrdila stacionarna kamera za nadzor brzine u Šaševu, pa je sankcioniranjem poveće brzine kretanja vozila jučer još povećana problematika upravljanja vozilom brzinama znatno većima od ograničenja.

Od početka ove godine na prometnicama Virovitičko – podravske županije nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila je bila uzrokom 97 prometnih nesreća, odnosno svake pete prometne nesreće, u kojima je jedna osoba poginula, 15 je teško ozlijeđeno i 38 lako. Svaki četvrti počinitelj prometne nesreće u kojoj je uzrok bila nepropisna ili neprilagođena brzina je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola ili je bio mladi vozač, a 5 mladih vozača je upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola.

U cilju sigurnijeg sudjelovanja u prometu svih sudionika pozivaju se svi vozači na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila, a kako smo u dijelu godine kada su uobičajeni kiša, magla, poledica i ostale vremenske prilike u kojima se otežano prometuje podsjećaju se vozači i na obavezu prilagođavanja brzine kretanja vozila uvjetima na cestu.

Obzirom da je brzina jedan od 4 najčešća ubojice u prometu policijski službenici će i nadalje vršiti pojačani nadzor brzine svim raspoloživim uređajima za nadzor brzine i na svim lokacijama koje se ističu kao kritične, ali i na lokacijama na kojima je zamijećeno da vozači češće vrše veća prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila i time dovode u opasnost ostale sudionike u prometu.
 

Stranica